Nagyvilág

Legalább 200 bevándorló fulladt a tengerbe

Valószínűleg a tengerbe fulladt legkevesebb kétszáz illegális bevándorló Líbia partjai közelében - közölte kedden a genfi székhelyi Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

A szervezet szerint a líbiai hatóságok arról számoltak be, hogy három túlzsúfolt bárka is felborult és elsüllyedt vasárnap a heves szélviharban a Földközi-tengeren, nem messze az észak-afrikai partoktól. Az IOM feltételezi, hogy az illegális bevándorlók, köztük nők és gyerekek, Olaszországba próbáltak eljutni. Az eltűntek számáról ellentmondó adatok láttak napvilágot.

Az Oae című líbiai újság, amely az arab ország egyik legbefolyásosabb lapja, és közel áll Moammer el-Kadhafi líbiai vezető Szaif al-Iszlám nevű fiához, úgy tudja, hogy a líbiai parti őrség 23 holttestet talált a három rozoga bárka roncsai közelében, és legalább 251 embernek veszett nyoma a háborgó tengeren. A bárkák egy Tripoli közelében lévő faluból indultak útnak erős homokviharban. Az IOM egyik genfi szóvivője, Laurence Hart 23 túlélőről, 21 holttestről és 213 eltűntről beszélt az AFP francia hírügynökségnek, módosítva a szervezet 300 eltűntről szóló korábbi veszteségmérlegét. Az IOM egy másik szóvivője, Jean-Philippe Chauzy viszont megerősítette a Reuters brit hírügynökségnek, hogy több mint 300 ember után kutatnak a tengeren, hozzátéve, hogy a három bárka egyikén sem voltak életmentő eszközök.

Olaszországban pedig úgy tudják, hogy összesen 250-500 menekültnek veszett nyoma a hét végén a Földközi-tengeren Líbia és az olasz partok között. A líbiai újság biztonsági forrásokból úgy értesült, hogy egy negyedik hajó is vészhelyzetbe került az arab ország partjainál egy olajfúrótorony közelében, de azt a parti őrségnek sikerült kivontatnia Tripoli kikötőjébe. A bárka összes utasa, több mint 350 “teljesen kimerült” ember megmenekült, közülük tizenhét szorult kórházi kezelésre.

António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) sajnálkozásának adott hangot a történtek miatt, amit „egy globális jelenség legutóbbi tragikus példájaként” jellemzett: „elkeseredett emberek kétségbeesett lépéseket tesznek azért, hogy elmeneküljenek egy konfliktus, az üldöztetés vagy a szegénység elől a jobb élet reményében”. A volt portugál kormányfő egyúttal úgy vélekedett, hogy a tragédia „az embercsempészeti idény” kezdetét jelzi a Földközi-tengeren.

Csak 2008-ban mintegy 33 ezren keltek át Észak-Afrikából a legdélibb olasz szigetre, Lampedusára. Csónakjaik gyakran alkalmatlanok a tengeri hajózásra, ezért sok volt a halálos szerencsétlenség, vagy pedig az olasz parti őrségnek kellett a menekültek segítségére sietnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik