Nagyvilág

A keletnémetek visszasírják a szocializmust

A keletnémetek 39 százaléka újabb esélyt adna a szocializmusnak - tűnt ki egy kedden nyilvánosságra hozott felmérésből.

Az Infratest Dimap intézet által végzett közvélemény-kutatás alapján az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban minden 10 megkérdezett közül négy vélekedett úgy, hogy a szocializmus “megérdemel egy újabb kísérletet”. A nyugati tartományokat is magában foglaló országos átlagban a lakosság 28 százaléka vallotta ugyanezt.

A felmérésre a liberális FDP-hez közel álló Friedrich Naumann Alapítvány adott megbízást, eredményeit a Die Welt című konzervatív napilap közölte.

Sokan kritikusak az újraegyesítéssel szemben

A több ezer személyre kiterjedő reprezentatív felmérés rávilágított arra is, hogy a németek jelentős hányada, mégpedig 38 százaléka rendkívül kritikusan tekint a német újraegyesülésre. Az ország nyugati felében a megkérdezettek 41, keleti felében pedig 25 százaléka vélekedett úgy, hogy a mai problémákat „az egység költségei” okozták.

A megkérdezettek 50 százaléka annak a nézetnek adott hangot, hogy az egykori NDK „több vívmányát” kellene átvenni, 75 százaléka ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az újraegyesülésnek nem volt és nincs is alternatívája.

A többség még elégedett a demokráciával

A demokrácia általános állapotával országosan csak 64 százalék elégedett Németországban. Az ország keleti felében 53 százalékot tett ki az elégedettek száma.

A megkérdezetteknek csak 47 százalék voksolt a szabadságjogokra, amikor azt kérdezték tőlük, hogy a demokrácia értékei közül a szabadságot vagy a biztonságot részesítik előnyben. Negyvenhat százalék ezzel szemben a biztonságra és a rendre helyezte a hangsúlyt.

A közvélemény-kutatásra nem sokkal azután került sor, hogy a konzervatívokkal közösen kormányzó Német Szociáldemokrata Pártban éles vita robbant ki arról, hogy milyen állam volt valójában az egykori NDK.

A vitát Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartománynak az ország nyugati feléből jött szociáldemokrata miniszterelnöke indította el azzal a kijelentésével, hogy bár az egykori kommunista állam diktatúra volt, jócskán akadtak vívmányai. A kormányfő elsősorban a bölcsődei és az óvodai ellátást, az oktatást és az egészségügyet emelte ki, s leegyszerűsítettnek nevezte azt a szemléletet, amely szerint az akkori szövetségi köztársaságban minden fehér, a volt NDK-ban pedig minden fekete volt. A politikus nyilatkozatát több szociáldemokrata vezető bírálta, néhányan azonban kiálltak mellette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik