Nagyvilág

Évi kétmilliárd dollár kell a NATO-nak

Évi kétmilliárd dollárra lenne szüksége a NATO-nak, főként a szövetségen kívüli forrásokból az afganisztáni feladatok ellátására - jelentette ki a főtitkár a Financial Times című brit politikai-pénzügyi napilap hétfői számának adott interjúban.

A Hágában kedden rendezendő Afganisztán-konferencia és a hét végi állam- és kormányfői NATO-találkozó előtt nyilatkozva Jaap de Hoop Scheffer leszögezte: a tagországok, köztük mindenekelőtt az Egyesült Államok, meg tudják oldani az erők növelését és kiképzésüket. A csapatok fenntartásához viszont a következő öt évben külső felek jelentős anyagi támogatására lenne szükség.

Az újság Brüsszelben megjelenő, kontinentális kiadásában közölt beszélgetésben De Hoop Scheffer Japánt, Szaúd-Arábiát, valamint az Arab-öböl menti államokat említette lehetséges fő donorként. A főtitkár szavaiból kiderült, hogy külön pénzalap létesítését tervezik, amelyből a NATO gazdálkodna. Részben ebből fedeznék a 134 ezer fős afgán hadsereg fenntartását is. De Hoop Scheffer kifejtette, hogy a 26 NATO-tagállam számára szinte lehetetlen kétmilliárd dollárnyi további kiadás összeadása, hiszen már így is óriási összegeket fordítanak afganisztáni csapataik fenntartására.

A hollandiai konferencián Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Hamid Karzai afgán államfő is részt vesz. A Strasbourgban és Kehlben tartandó NATO-csúcsértekezleten egyebek között egy újonnan mutatkozó amerikai-európai feszültséggóc elsimításáról lesz szó, mégpedig az afganisztáni kiképzés jövőjéről – írta a Financial Times. Míg ugyanis az Egyesült Államok az összes kiképzés egy kézben tartását sürgeti, elsősorban Franciaország azt szeretné, ha a nem katonai fegyveres erők kiképzését az Európai Unió irányítaná.

De Hoop Scheffer ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy Irakban jól működött az a megoldás, amelyben az amerikai parancsnok – egy úgynevezett nemzeti kiképző művelet keretében – egyben a NATO-tevékenységet is irányította. Mint mondta, személy szerint ilyen nemzeti kiképző tevékenységet képzel el Afganisztánban is, és ehhez az EU is hozzájárulhatna. A főtitkár bejelentette azt is, hogy a NATO az augusztusi választásokra 4 ezer fővel emeli afganisztáni erőinek létszámát. Szükség esetén az újabb csapatok segítenek biztosítani az esetleges októberi második fordulót is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik