Nagyvilág

AWACS-okat is bevetnek a NATO-csúcs védelmére

Különleges felderítő repülőgépeket is bevetnek a NATO április eleji csúcstalálkozója alatt - közölte hétfőn az észak-atlanti szövetség katonai irányító központja.

A szövetség megalapításának hatvanadik évfordulóját ünneplő kétnapos találkozóra a franciaországi Strasbourgban és a németországi Kehlben és Baden-Badenben összegyűlő állam- és kormányfők biztonságára Boeing által gyártott AWACS repülőgépek is vigyáznak majd.

A felderítésre és korai riasztásra alkalmas gépeket a német, a brit és a francia légierő biztosítja. Bevetésüket a német hatóságok javaslatára határozták el – közölte a belgiumi Mons-ban működő NATO katonai központ. A német hadsereg egy 600 fős földi alakulatot is mozgósít az április 3-án kezdődő csúcsértekezlet idején – közölték.

AWACS-repülőgépeket egy sor korábbi esemény biztosítására is használtak. A különleges radarrendszerrel felszerelt gépek egyebek között a Bukarestben tartott tavalyi NATO-csúcs, a 2006. évi németországi labdarúgó világbajnokság és a 2004. évi görögországi olimpia idején is ott köröztek az események színhelyei felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik