Nagyvilág

Közel száz halott Indonéziában

Kilencvenegyre emelkedett a Jakarta mellett történt gátszakadás halálos áldozatainak a száma, de az eltűnteké a százat is meghaladja - közölte vasárnap Priyadi Kardono, a katasztrófahelyzetekkel foglalkozó hivatal szóvivője.

Mivel sok az eltűnt, a halálos áldozatok száma várhatóan tovább fog növekedni. Katonák, rendőrök és önkéntesek továbbra is keresik az újabb túlélőket, és a kutatás egy hétig is eltarthat.

Péntek hajnalban Jakarta mellett egy víztározó gátja szakadt át, és a hirtelen nagy mennyiségben kiömlött víz mintegy ötszáz épületet árasztott el részben vagy teljesen. Az elöntött területen a vízszint magassága több helyen elérte a 2,5 métert. Házak tucatjai rongálódtak meg. A lezúduló víz fákat csavart ki gyökerestül, gépkocsikat sodort el, az áldozatok holttestét több kilométerre vitte.

A Pesanggrahan folyó mentén lévő 10 méter magas gátat több mint száz éve építették, amikor Indonézia még holland gyarmat volt. A gát mintegy kétmillió köbméter vizet tartott meg. Szakértők szerint a gátszakadást a több napig tartó esőzés okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik