Nagyvilág

Moszkva nem akar gáztalálkozót Ukrajnával

Mivel Oroszország tartósan károsodottnak érzi kapcsolatait Ukrajnával az ukrán-EU gázmemorandum után, a március végére Kijevvel tervezett, de Moszkva által lemondott, kormányfői szintű kétoldalú találkozó pótlására ezért nem is kerül gyorsan sor - közölte a Kreml egy közelebbről meg nem nevezett munkatársa szombaton az Interfax hírügynökséggel.

A vita “nem egy-két hét kérdése” – közölte a forrás.
Dmitrij Medvegyev orosz államfő kedden szóba akarja hozni a konfliktust Angela Merkel német kancellárral tartandó berlini találkozóján. Az Európai Unió és Ukrajna hétfőn írt alá megállapodást az ukrán gázvezeték-hálózat korszerűsítéséről és kezelésének javításáról. A két fél a témáról Brüsszelben rendezett beruházói konferencián állapodott meg.

A nyilvánosságra hozott részletekből nem derül ki, mekkora értékben járul hozzá a unió a munkálatokhoz, amelyeket Kijev 5,5 milliárd euróra, míg Brüsszel 2,5 milliárdra eurósra becsült.
A megállapodás célja, hogy elkerüljék az év elején immár nem először előfordult problémát, vagyis az ukrán tranzit gázszállítások elapadását az orosz-ukrán árvita miatt.

Egyszerre szolgálja a hálózat biztonságának és kapacitásának növelését, illetve annak garantálását, hogy a nyugati befektetők pénze nem vész el a korrupció és a zavaros adminisztráció útvesztőiben.

Oroszország képviselői is jelen voltak a konferencián, és egyfelől üdvözölték az ukrán modernizációt, másrészt viszont arra figyelmeztettek, hogy az uniót is hátrány érheti, ha Moszkvával nem egyeztetnek a tervekről.

– Beláthatatlan következményekkel járhatnak az egész eurázsiai térségre, ha az ukrajnai gázvezeték-rendszer működési rendjében a Gazprommal nem egyeztetett változtatásokat hajtanak végre – jelentette ki szerdán Oleg Akszjutyin, a Gazprom szállítási, tárolási és gázfelhasználási osztályának vezetője. Akszjutyin – akit az Interfax hírügynökség idézett – az EU és Ukrajna által Brüsszelben aláírt megállapodás kapcsán szólt, amely, mint mondta, előirányozza a vezetékrendszer működési rendjének megváltoztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik