Nagyvilág

Nem Mladicot fogták el Kenyában

Az Interpol pénteki bejelentése szerint nem Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok az a férfi, akit Kenyában őrizetbe vettek a hatóságok.

A hatvanas éveiben járó férfit a tengerparti Mombasa városában fogták el – közölték pénteken nyugati hírügynökségek helyi rendőrségi források alapján. A férfi vízi sportokkal foglalkozó vállalatot vezetett, kollégái Igor Majeskinek szólították. Egy kenyai rendőrtiszt azt mondta, hogy a férfit régóta körözi “egy nemzetközi törvényszék”, s a letartóztatást a biztonsági szolgálat alapos nyomozómunkája előzte meg.

A hatóságok megküldték az Interpolnak az elfogott férfi ujjlenyomatait, s ennek alapján kiderült, hogy nem Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot sikerült elfogni. Hágában ezt megerősítették, kiegészítetve azzal, hogy nem is – a szintén körözött – Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezető az illető.

A hágai Nemzetközi Törvényszék jelenleg már csak ezt a két személyt körözteti háborús bűncselekmények elkövetése miatt. Mladicot gyakorlatilag az 1992-95-ös boszniai háború óta keresik, az ugyancsak szökésben lévő Hadzic ellen 2004-ben emeltek vádat, addig Újvidéken élt.

A B92 belgrádi rádió internetes honlapján már az Interpolt megelőzve közölte, hogy a letartóztatott férfi nem Mladic és nem is Hadzic, hanem egy olyan személy, aki gyaníthatóan az NT-n folyó más vizsgálattal hozható összefüggésbe. A férfi a volt Jugoszláviából származik, német állampolgár, és 12 éve él Kenyában – tudta meg a B92.

A kenyai rendőrség egyelőre nem fedte fel az őrizetbe vett személy kilétét, de a nap folyamán tájékoztatja a nyilvánosságot az esetről. Olga Kavran, a hágai ügyészség szóvivője nem kívánta kommentálni a hírt. A szerbiai belügyminisztériumban pedig közölték, hogy sem a tárcának, sem más szerbiai illetékes szerveknek nincsenek információik a mombasai letartóztatásról. Egy jelentés megszólaltatta a horvátországi Katica Majeskit, Igor Majeski édesanyját, aki azt mondta, hogy a fia 23 éve Kenyában él, és semmi köze a háborúhoz és a háborús bűnökhöz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik