Nagyvilág

Kalózok fogságában két európai teherhajó

Az utóbbi 24 órában két európai teherhajót raboltak el kalózok Szomália partjainál - közölte a londoni székhelyű Nemzetközi Hajózási Hivatal (IMB).

Mindkét esetben vegyszerszállításra kialakított tartályhajókról van szó, de nem ismeretes, hogy jelenleg meg vannak-e rakva kemikáliákkal. A panamai zászló alatt hajózó, Nipajia nevű, kilencezer tonnás görög hajó 19 fős legénységgel a fedélzetén már szerdán délután a kalózok hatalmába került. A bahamai zászló alatt hajózó, norvég tulajdonban lévő, 23 ezer tonnás Bow-Asir 23 (más jelentések szerint 27) fős legénységgel a fedélzetén csütörtök reggel vált kalózok zsákmányává.

A Norvég Hajótulajdonosok Szövetségének közlése szerint mintegy 16-18 kalóz vett részt a Bow-Asir elrablásában. A lengyel külügyminisztérium szóvivője közölte: a hajó tulajdonosa tájékoztatta Varsót, hogy öt lengyel matróz is szolgál a norvég kapitány vezetése alatt álló, norvég tulajdonú hajón. A legénység többi tagjának nemzetiségéről eddig nem érkezett jelentés.

Az illetékes nemzetközi hajózási szervek és az üzemeltető vállalatok figyelmeztették a térségben hajózó többi vízi jármű személyzetét a megélénkült kalóztevékenységre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik