Nagyvilág

Senkinek nem tetszik Madagaszkár elnöke

Több ezren tüntettek hétfőn Madagaszkár fővárosában az új államfő, Andry Rajoelina ellen, akit a hadsereg által támogatott hatalomváltás után hétvégén iktattak be hivatalába.

A tiltakozók elítélték a “törvénytelen” hatalomátvételt, a demokratikusan megválasztott államfő visszatérését és a demokrácia azonnali helyreállítását követelték. A hétvégén a főváros Antananarivo repülőterén állomásozó katonai egység is lemondásra szólította fel az új elnököt ultimátumszerű felhívásában.

Az ellentüntetést a belvárosi Május 13. térre szervezték, ahol korábban a Rajoelina vezette ellenzék tartotta tiltakozó nagygyűléseit az előző államfő ellen. A szervezők szerint 8000 ember gyűlt össze a tüntetés kezdetére, de várakozásaik szerint tízezrek fognak még csatlakozni a megmozduláshoz.

A nemzetközileg elszigetelt Rajoelina, aki 34 évével Afrika legfiatalabb elnöke, az ellenzék vezetőjeként tömegtüntetésekkel buktatta meg a vezetési stílusa miatt sokat bírált elődjét, Marc Ravalomananát, aki a múlt keddi hatalomátvétel után ismeretlen helyre menekült. Másnap az alkotmánybíróság is megerősítette az „átmeneti főhatóság” elnöki tisztségében Rajoelinát, aki ezután a parlament mindkét házát feloszlatta.

A külföld szerint államcsíny volt

A külföld államcsínynek tartja a hatalomátvételt, és választások kiírását sürgeti. Rajoelina ezzel szemben egy hétfőn megjelent lapinterjúban azt mondta: a nép támogatja, és nem hajlik meg kívülről jövő követelések előtt. – A nemzetközi közösségnek tiszteletben kell tartania a nép akaratát. „Egyedül a malgas nép dönti el, hogy mi történik Madagaszkáron” – jelentette ki a Financial Times című brit gazdasági napilapnak.

Az Indiai-óceánban, Afrika délkeleti partjai előtt fekvő szigetország új elnökét sem az Afrikai Unió, sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nem ismeri el, hatalomra jutását az ENSZ is bírálta. Rajoelina ünnepélyes államfői beiktatásán a diplomáciai testület nem jelent meg. A hatalomátvétel elleni tiltakozásul az Afrikai Unió felfüggesztette Madagaszkár tagságát, és az adományozó országok – a humanitárius juttatások kivételével – leállították a szigetország segélyezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik