Nagyvilág

Pretoria nem kér a dalai lámából

Dél-Afrika nem adott beutazási engedélyt a dalai lámának egy fajgyűlölet elleni konferenciára. Tiltakozásul több neves személyiség is lemondta részvételét a rendezvényen.

A tibeti emigráns kormány szóvivője szerint Dél-Afrika “erőteljes kínai nyomásra” hozta meg döntését, amit Pretoria viszont cáfolt.

A tibeti buddhisták száműzetésben élő szellemi és vallási vezetője több más Nobel-békedíjjal kitüntetett személlyel együtt egy olyan konferencián vett volna részt a jövő évi labdarúgó világbajnokságnak otthont adó Dél-Afrikában, amelyen azt vitatják meg, hogy a sportág miként használható fel a faj- és idegengyűlölet elleni küzdelemre.

Thubten Szampel, a tibeti emigráns kormány szóvivője hétfőn azt állította, hogy Pretoria Kína erőteljes nyomásgyakorlása miatt tagadta meg a beutazási engedélyt a dalai lámától.
Dél-Afrika cáfolta, hogy bármilyen nyomás nehezedett volna rá, és hangsúlyozta, hogy teljesen önállóan döntött az ügyben. Lépése indokaként mindazonáltal azt jelölte meg, hogy nem akarta veszélybe sodorni kapcsolatait Kínával (amely rendszerint dühösen reagál, ha külföldön fogadják a dalai lámát). A tibeti buddhisták vezetője 1996-ban és 2004-ben egyébként járt már Dél-Afrikában.

A dél-afrikai kormány döntése a Nobel-bizottság és mások éles bírálatát váltotta ki. Geir Lundestad, a norvég Nobel-bizottság titkára Oslóban csalódást keltőnek nevezte, hogy Dél-Afrika – amelynek lakossága a faji megkülönböztetésen alapuló apartheid rendszer fennállása idején oly sok szolidaritást kapott külföldről – nem akar szolidáris lenni másokkal.

Desmond Tutu Nobel-békedíjas nyugalmazott dél-afrikai püspök és a Nobel-bizottság tagjai pedig tiltakozásul lemondták részvételüket a pénteken tartandó konferencián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik