Nagyvilág

Már háromszor elrabolták Elise-t

Az orosz Interpol-iroda is bekapcsolódott a Franciaországban pénteken apjától elrabolt, hároméves Elise felkutatásába, de az orosz illetékesek hangsúlyozzák: ha megtalálják is az anyát és kislányát, szabadságukat semmilyen módon nem korlátozzák.

A francia Jean-Michel André és az orosz Irina Belenykaja 2007-ben vált el, s a francia hatóságok – amelyek mindig így járnak el – apjának ítélték a francia-orosz állampolgárságú kislányt. Anyja azonban Elise-t az apa hozzájárulása nélkül Oroszországba vitte, s ezért 2008 elején nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az orosz hatóságok – amelyek viszont minden esetben ezt teszik – orosz anyjának, Belenykajának ítélték a gyermeket. Ezért az apa nemrég törvénysértő módon Franciaországba vitte a gyereket.

Az anya a francia, az apa az orosz törvényeket sértette meg.
Pénteken Arles-ban támadott az apára két férfi, egy parókás nő pedig – André szerint az anya – autóba tuszkolta a kislányt és elhajtott vele. A Komszomolszkaja Pravda című lap bizonyosnak tekinti, hogy valóban az anya rabolta el Elise-t. A lap szerint még korai lenne pontot tenni a gyerek iránti szeretettől és az egymás iránti gyűlölettől megzavarodott szülők viszályára. Feltételezhető ugyanis, hogy a kislányt – ha Oroszországban van és megtalálják – újra, immár negyedszer is elrabolják majd, ezúttal majd az apa. André – mivel Oroszországban körözik – saját elmondása szerint arra készül, hogy hamis útlevéllel, álnéven megy majd a lányáért.

Az orosz belügyminisztérium egy neve mellőzését kérő illetékese kijelentette, hogy sem a kislány, sem édesanyja nincs Oroszországban, Oleg Belnyikov, a minisztérium sajtószolgálatának vezetője pedig leszögezte: ha megtalálják is a kislányt az országban, nem korlátozzák sem az ő, sem az anyja szabadságát.

A Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap azt írta, hogy az Interpol bekapcsolásával a családi viszály nemzetközi botránnyá terebélyesedett: a folytatás már nem csupán a szülők szándékától, hanem a nemzetközi jog szabályaitól is függ majd, s további sorsát az határozza majd meg, hogy az országnak, amelyben megtalálják, milyen kétoldalú egyezményei vannak Franciaországgal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik