Nagyvilág

Európai segítséget kért Tőkés Verespatakért

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság támogatását kérte Tőkés László ahhoz, hogy védjék meg Verespatakot az ott tervbe vett aranybánya létesítésétől.

A jelek szerint a román kormány a beruházás átmeneti tilalmának a feloldására, illetve a bányafejlesztés engedélyezésére készül – mondta az erdélyi európai parlamenti (EP-) képviselő az EP hétfői strasbourgi plenáris ülésén, napirend előtti felszólalásában. Szerinte Romániának és Magyarországnak közös érdeke lenne a ciántechnológián alapuló bányászat betiltása, a verespataki bányafejlesztés megakadályozása.

A Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyesvállalat az erdélyi Verespatakon Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja létrehozni.

“A botrányok sorozata által kísért vállalkozás annak a ciántechnológián alapuló kitermelésnek az alkalmazására készül, mely 2000-ben a Tisza folyót teljes hosszában megmérgezte. Az 1995 óta tartó előkészületek Verespatak épített örökségét tönkre tették, lakosságát pedig szociális nyomorba döntötték” – hívta fel Tőkés a figyelmet, és emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament már 2004 decemberi határozatában mélységes aggodalmának adott hangot a természeti katasztrófával fenyegető projekttel kapcsolatban.

“Kérem az Európai Parlamentet, hogy lépjen közbe Verespatak megmentése, valamint páratlan szépségű természeti környezetének a megvédése érdekében. Az Európai Bizottság viszont járuljon hozzá a tönkre tett város és környezete rehabilitációjához, valamint lakosságának megsegítéséhez” – szorgalmazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik