Nagyvilág

Életfogytigot kértek az amstetteni rémre

Életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyész csütörtöki záróbeszédében az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzlre, aki csaknem 24 éven át házuk pincéjében bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát. A vádlott az utolsó szó jogán bűnbánást tanúsított.

A St. Pölten-i tartományi bíróságon zajló per negyedik napján Christiane Burkheiser azzal érvelt a nyolc esküdt és a három hivatásos bíró előtt, hogy egyfelől a bizonyítási eljárás semmi kétséget sem hagyott a vádpontok megalapozottságát illetően, másfelől maga a vádlott is beismerte bűnösségét. Mindennek fényében kezdeményezte, hogy az esküdttanács az összes vádpontban mondja ki bűnösnek a hetvenhárom éves férfit.

Az ügyészség 27 oldalas vádiratában emberölést, nemi erőszakot, vérfertőzést, súlyos kényszer alkalmazását, személyes szabadság korlátozását és rabszolgasorsban tartást vetett a vádlott szemére. Ha az esküdtek valamennyi vádpontban bűnösnek találják a mérnököt, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. (A legsúlyosabb büntetési tételt az emberölés alapján alkalmazhatja a testület, az osztrák jogrendben ugyanis nincs lehetőség az egyes vádpontokban kiszabott büntetések összevonására.)

Az ügyész külön felhívta a figyelmet arra, hogy előző nap Fritzl is elismerte: semmit sem tett annak a csecsemőnek – egy ikerpár tagjának – az érdekében, aki megbetegedett, és háromnapos korában meghalt. (A férfi összesen hét gyermeket nemzett a tömlöcben tartott lányának, Elisabethnek.) Burkheiser értelmezése szerint az orvosi segítséghívás elmulasztásával szándékosan és tudatosan járult hozzá az újszülött halálához.
A védő, Rudolf Mayer nem Fritzl ártatlanságára alapozta beszédét, hanem arra, hogy “24 éven át mardosta a lelkiismeret-furdalás amiatt, amit tett”. Kérte az esküdteket, hogy ezt vegyék tekintetbe, amikor döntenek.

Az utolsó szó jogán a vádlott közölte, hogy teljes szívből bánja, amit a családjával művelt. “Sajnos már nem tehetem jóvá, amit elkövettem. Csupán arra lehet gondom, hogy az okozott kárt határok közé szorítsam” – mondta. Fritzl sorsáról a nyolc esküdt dönt: az ő feladatuk, hogy megállapítsák bűnösségét, vagy felmentsék a vádak alól. Amennyiben az ügyészség érvelését megalapozottnak tartják, az ítélet(ek) mértékét három hivatásos bíróval együtt határozzák majd meg. Az ítélet kihirdetése csütörtök délutánra várható.

Az ügyészség egyébként javasolta, hogy a pszichiátriai szakvélemény alapján – függetlenül a büntetőjogi ítélettől – élete végig zárják a vádlottat abnormális elítéltek számára fenntartott elmegyógyintézetbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik