Nagyvilág

Életfogytiglant kapott az amstetteni rém

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a St. Pölten-i tartományi bíróság az amstetteni rémként emlegetett Josef Fritzlt, aki csaknem 24 éven át bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát.

Előzőleg a nyolc esküdt valamennyi vádpontban – gondatlanságból elkövetett emberölésben, nemi erőszakban, vérfertőzésben, súlyos kényszer alkalmazásában, személyes szabadság korlátozásában és rabszolgasorsban tartásban – egyhangúlag bűnösnek mondta ki a vádlottat. A testület úgy rendelkezett, hogy a súlyosan torzult személyiségű, de büntetőjogi felelősségének tudatában lévő 73 éves férfit utalják be az abnormális elítéltek számára fenntartott elmegyógyintézetbe.

Josef Fritzl, az amstetteni rém (Fotó: EPA)

Josef Fritzl, az amstetteni rém (Fotó: EPA)

Nem fellebbezett

Még mielőtt ismertették volna vele eljárási jogait, Fritzl magához ragadta a szót, és tiszta, erős hangon közölte: tudomásul veszi az ítéletet, és ügyvédjével egyetértésben nem kíván élni a fellebbezés lehetőségével. A vezető bíró ennek fényében bejelentette, hogy az ítélet tüstént jogerőssé vált. Rudolf Mayer ügyvéd a tárgyalást követően újságíróknak csupán annyit mondott: azután, hogy védence előző nap minden vádpontban elismerte bűnösségét, kétség sem lehetett a büntetés jellege és mértéke felől.

A végzettségét tekintve mérnök férfi világszerte nagy port felvert ügye tavaly áprilisban pattant ki. Akkor derült fény arra, hogy Fritzl hét gyermeket nemzett a betonbunkerbe zárt, az idén negyvenhárom éves Elisabethnek. Az egyik csecsemő – egy ikerpár tagja – azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi saját bevallása szerint egy kályhában elégette, a hamvakat pedig a kertben elásta. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített föld alatti tömlöcben sínylődött tavaly tavaszig, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket – két lányt és egy fiút – a „nagyszülők” magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak testvéreikről.

Videón szembesítették a lányával

A két és fél évtizeden át tartó gaztettről sem a vádlott feleségének, sem közös gyerekeiknek – összesen heten vannak, Elisabeth a harmadik legidősebb – még csak sejtelmük sem volt. A mérnök azonban nemcsak a családját vezette félre, hanem a környezetét és a hatóságokat is megtévesztette. Az áldozatok – a feleség és a gyerekek, Elisabethet is beleértve – saját érdekükre hivatkozva előre közölték, hogy nem kívánnak sem tanúskodni, sem megjelenni a tárgyaláson. A vádlottat felvételről szembesítették az áldozatok, elsősorban is Elisabeth által elmondottakkal.

Fritzl azután változtatta meg korábbi, csupán részleges beismerésen alapuló álláspontját, és vállalta bűnösségét az összes vádpontban, hogy a tárgyalás második napján, kedden az esküdtek előtt lejátszották a vallomásokat rögzítő, mintegy 11 órát kitevő felvételt.

Az utolsó szó jogán a vádlott közölte, hogy teljes szívből bánja, amit a családjával művelt. “Sajnos már nem tehetem jóvá, amit elkövettem. Csupán arra lehet gondom, hogy az okozott kárt határok közé szorítsam” – mondta. Fritzl

Ajánlott videó

Olvasói sztorik