Nagyvilág

3500 euróért vásárolható meg a diploma Romániában

Románia több egyetemén is ügyészségi vizsgálat folyik, miután kiderült, hogy egy bűnszervezet tizenöt ezer személyt juttatott jogtalanul diplomához. A hamis diplomákat kiállító szervezetet öt személy koordinálta és olyanokat segített diplomához, akik sosem jártak egyetemre, de legtöbbjük még érettségivel sem rendelkezett - írja az Erdély Online.

A bukaresti ügyészek már korábban is tudták, hogy több százan jutnak felsőfokú végzettséget igazoló oklevélhez, azonban az csak a bűnszervezet lebuktatása során derült ki, hogy több mint tizenöt ezren fizettek a diplomához jutásért.

3500 euró egy diploma

Két akkreditálással nem rendelkező magányegyetem adta meg annak az üzletnek az alapjait, ahol 3500 euro kifizetését követően bárki megkaphatta az egyetem elvégzését bizonyító dokumentumokat. Ezek után pedig a hamisítók által kijelölt hét akkreditált romániai magánegyetem közül választhattak a “diplomázók”, ugyanis Romániában a nem akkreditált felsőoktatási intézményben végzettek csak akkreditált intézményben tehetnek államvizsgát.

A csalások sorozata azonban itt sem állt meg, újabb 600 euro fejében megoldotta a szervezet, hogy a diplomázó helyett a banda húsz szakképzett bűntársának valamelyike vizsgázzon le, hamis személyi igazolványokkal. Mindezeket követően a megrendelőnek csupán annyi dolga maradt, hogy átvegye az egyetemi diplomáját.

A román hírügynökségek tudomása szerint, sok ügyfél még azt sem tudta, hogy milyen szakon szerzi meg felsőfokú végzettségét igazoló papírját.

Érettségit is gyártottak hozzá

A szervezet azokra is gondolt, akik még a diploma megszerzéséhez szükséges érettségi bizonyítvánnyal sem rendelkeznek. Ezt bizonyítja, hogy az egyik egyetemen összesen hatvan romániai gimnázium pecsétjét találták meg, de az érettségi bizonyítványok és a hamis személyi igazolványok készítéséhez szükséges kellékek is előkerültek.

Jelenleg a diplomahamisítók ügyfélkörének felgöngyölítésén dolgozik a román ügyészség. Az üggyel kapcsolatban Ecaterina Andronescu oktatási miniszter bejelentette, hogy az érintett egyetemi tanárokat elbocsátják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik