Nagyvilág

Felére csökkentette a fizetését az ukrán miniszterelnök

Felére csökkentette saját fizetését szerdán Julija Timosenko ukrán miniszterelnök és kabinetje.

A kormány közleménye szerint a fizetéscsökkentés a jövő év januárjáig érvényes. Az Interfax hírügynökség úgy idézte Ljudmila Deniszova munkaügyi minisztert, hogy Timosenko havi fizetése 11 ezer hrivnya (1325 dollár/1054 euró) lesz a felére csökkentés nyomán. A miniszterek havi fizetése átlagban hozzávetőleg 15500 hrivnya volt tavaly, így a felezés nyomán nem egészen nyolcezer hrivnya lesz a miniszteri javadalmazások átlaga. A kormány felszólította a törvényhozókat, hogy a gazdasági válságra tekintettel kövessék a példáját.

Egy másik jelentés más változatot közöl a történtekről. Eszerint nem most hozta a kormány ezt a döntést: javaslatára az ukrán parlament már március 3-án határozott számos állami tisztségviselő és köztisztviselő fizetésének lejjebb szállításáról.

A rendőröknek is kevesebb jár

A 374:49-es szavazati aránnyal elfogadott parlamenti döntés szerint 2009 április elsejétől 2010 január elsejéig felére kell csökkenteni az államfő, a kormányfő, a miniszterek és a parlamenti képviselők fizetését. A jelentés szerint a parlament döntése értelmében kevesebb fizetés jár ebben az időszakban az Ukrán Nemzeti Bank alkalmazottainak, a rendőröknek és az igazságszolgáltatási szervek dolgozóinak is, de az ő esetükben nem derül ki a jelentésből a csökkentés mértéke.

Ukrajnát különösen nagymértékben sújtják a globális pénzügyi válság következményei. Világszerte csökkent a kereslet Ukrajna fő exportcikkei, az acél és a vegyi anyagok iránt. Az ipari termelés csaknem egyharmadával volt kisebb februárban, mint egy évvel korábban. A nemzeti valuta, a hrivnya szeptember óta elvesztette értékének csaknem a felét a dollárhoz képest. Az ukrán gazdaság várhatólag hat százalékkal zsugorodik az idén.

Mégsem segít az IMF

Kijev tavaly 16,4 milliárd dolláros kölcsönt kért a Nemzetközi Valutaalaptól, de az IMF a múlt hónapban felfüggesztette a kölcsön folyósítását, mert Timosenko az idén esedékes elnökválasztás előtt vonakodik meghozni bizonyos népszerűtlen intézkedéseket, nem hajlandó csökkenteni a szociális kiadásokat.

Súlyosbítja Ukrajna gazdasági bajait az ádáz rivalizálás Timosenko és egykori szövetségese, Viktor Juscsenko elnök között, akivel szemben a kormányfő sorompóba akar állni az elnökválasztáson. Timosenko politikájának bírálói – köztük Juscsenko – azzal vádolják a miniszterelnököt, hogy hajlamos a populista intézkedésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik