Nagyvilág

Amerika nem akar újabb hidegháborút

Az orosz sajtó szerint az Egyesült Államok békülékenyebb irányvonalat képvisel Moszkvával szemben - legalábbis ez derül ki Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök április eleji csúcstalálkozójának előkészületeiből.

Amerikának óvatosabbnak kell lennie az emberi jogok oroszországi
helyzetének bírálásában, elő kell segítenie Oroszország felvételét a
Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO), el kell ismernie, hogy Moszkvának
jogos érdekei vannak a volt Szovjetunió egykori tagállamaiban, és nem
szabad felvennie Grúziát és Ukrajnát a NATO-ba – áll a Barack Obama által a csúcstalálkozóra létrehozott bizottság jelentésében.

A Komszomolszkaja Pravda arról is hírt adott, hogy a bizottság tagjai nemrég Moszkvában jártak, s találkoztak többek között Dmitrij Medvegyev elnökkel. Ajánlásaik lényege, hogy Oroszországgal baráti kapcsolatokat kell ápolni, és tiszteletben kell tartani érdekeit.

Úgy ítélik meg, hogy Moszkva, „legalábbis egyelőre”, nem ellenséges az Egyesült Államokkal szemben, és nem akar konfrontációt egy újabb hidegháború szellemében. A jelentés leszögezi, hogy Amerika sikere szempontjából hatalmas jelentősége van Oroszországnak, s a kapcsolatok javítására való törekvés nem kitüntetés a jó magatartásért, és nem az orosz kormány belpolitikájának ösztönzése, hanem annak az elismerése, hogy az Amerika számára lényeges célok elérésében fontos az együttműködés.

Azon területek között, amelyeken Moszkva nélkül nem lehet eredményt elérni, a dokumentum az al-Kaida terrorszervezet szétverését, az afganisztáni helyzet stabilizálását, Irán nukleáris fegyverhez jutásának megakadályozását, továbbá az európai biztonság és felvirágzás garantálását említi.

Az Izvesztyija úgy látja, hogy az amerikai elnök asztalára került dokumentum „gyökeresen megváltoztathatja az Egyesült Államok Oroszországhoz fűződő kapcsolatait”, s felteszi a kérdést: „Az amerikai rakétapajzselemek telepítése, Grúzia és Ukrajna a Moszkvával való partnerségért cserébe?”

A Kommerszant egyébként úgy tudja, hogy a jelentést igen kedvezően fogadták a Kremlben. A lap a dokumentumot összefüggésbe hozza James Baker volt amerikai külügyminiszter napokban várható moszkvai látogatásával: az út célja a lap értesülése szerint Obama júliusra várható első moszkvai látogatásának előkészítése.

Közben a héten befejeződik a két államfő egy levélváltás és több telefonbeszélgetés utáni első személyes találkozójának előkészítése. Az elnöki adminisztráció közlése szerint az április 1-jén, Londonban tartandó csúcsra egy órát szánnak az államfők. A Kommerszant szerint ettől természetesen nem várható különösebb eredmény, de tény, hogy mind Moszkva, mind Washington mindent elkövet, hogy a két politikus elnyerje egymás tetszését, s ezt nyilvánvalóan elősegíti a rendkívül kedvező amerikai bizottsági jelentés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik