Nagyvilág

A magyarok dönthetik el a szlovák elnökválasztást

Az előttünk álló szlovákiai elnökválasztáson Ivan Gasparovic igenis legyőzhető, de csak akkor, ha a jelenlegi hatalommal elégedetlenek – köztük a magyar nemzetiségű polgárok – részvételi aránya magas lesz, a kormánypártok támogatóinak egy része meg otthon marad - véli az Új Szó című szlovákiai magyar napilap keddi kommentárjában.

Valószínűleg tudja ezt Robert Fico miniszterelnök is, az ellenzéki jelölt, Iveta Radicová elleni kemény támadásai jórészt annak tulajdoníthatók, hogy mozgósítani akarja saját szavazótáborát az Irány-Szociáldemokrácia és az Szlovák Nemzeti Párt által támogatott Gasparovic érdekében. “A jelenlegi köztársasági elnök ugyanis annyira szürke és jellegtelen, hogy legfeljebb elszólásokkal és bakikkal tudja magára felhívni a figyelmet” – mutat rá az újság.

Hozzáteszi: “A Grassalkovich-palota lakója a szlovák politika azon nagy túlélői közé tartozik, akik egész sor párton és szövetségen keresztül vándorolva mindig a húsosfazék közelében tudtak maradni. Ezt főleg politikai kaméleon természetének köszönheti; ha kommunistának kellett lenni, az volt, ha Vladimír Meciarnak kellett hűségesen asszisztálni parlamenti elnökként, akkor az is ment, ha meg a jelenlegi +szociális+ és +nemzeti+ kormánypártok támogatására van szükség, akkor óriásplakátjain azt hirdeti, hogy ő +nemzetien gondolkodik és szociálisan érez+. Röviden: a jellemtelenség mintapéldája és a köpönyegforgatás nagymestere, és mivel semmilyen elvhez és ideológiához nem ragaszkodik tartósan, ezért átmenetileg bármelyiket magára öltheti, és bárkivel szövetkezhet.”

Az Új Szó szerint a szlovák politika egyik paradoxona, hogy “ez a szánalmas és szerencsétlenül komikus, de valós károkat okozó figura” az elnöki széket egy szerencsés véletlennek köszönheti. 2004-ben az akkori kormánypártok (a jelenlegi ellenzék) és választóik alaposan eltaktikázták a választásokat, főleg azért, mert nem tudtak közös jelöltet állítani, meg sokan azt hitték, hogy az első forduló úgyis lefutott, ráérnek a másodikban szavazni. Ennek az lett a következménye, hogy a második fordulóba Meciar és Gasparovic jutott tovább. Ez utóbbi nem azért nyert, mert vonzó programja, vagy hiteles személyisége végett rá szavaztak az emberek, hanem mert Meciar ellen voksoltak – ez különösen vonatkozik az akkor urnához járuló szlovákiai magyarokra.

“Így lehetett az ország első számú közjogi méltósága egy szenilis köpönyegforgató, aki összekeveri a balkont a Balkánnal, Tony Blairt John Majorrel, Szerbiát Horvátországgal, az ENSZ-t a NATO-val, Lisszabont meg Libanonnal. Még a 2009-es választásokon való indulását sem volt képes hibátlanul bejelenteni, azt találta
mondani, hogy +sosem egyszerű az államfő elnökének funkciójába való jelölés mellett dönteni.+ Bár a nyelvi bukdácsolások legfeljebb mosolyra vagy szégyenkezésre késztetnek, az elnöknek a kormánypártokat szervilisen kiszolgáló lépései gyakorlatilag kiiktatnak egy komoly hatalmi féket és teljesen szabad utat engednek a Fico-kormány egyre destruktívabb tevékenységének. Figyelembe véve, hogy Harabin igazságügyi miniszter már gondosan készítgeti magának a Legfelsőbb Bíróság elnöki bársonyszékét, az a veszély fenyeget, hogy az összes hatalmi ágat Fico hű követői szállják meg” – figyelmeztet a pozsonyi magyar lap.

Úgy véli, hogy az ellenzék jelöltjének győzelme alkotmányos ellensúlyt jelenthetne a mindent lehengerelni akaró kormánnyal szemben, nem mellesleg pedig reményt arra, hogy a 2010-es parlamenti választásokon Fico és csapata verhető. Ehhez kellene egyebek között a szlovákiai magyarságnak az átlagosnál magasabb arányú részvétele az elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik