Nagyvilág

Robbantásokra készültek Amszterdamban

A holland rendőrség őrizetbe vett hét személyt terrorizmus gyanújával. A hat férfi és egy nő robbantásos merényleteket tervezett elkövetni Amszterdamban.

A gyanúsítottak kivétel nélkül marokkói származású holland állampolgárok, a legfiatalabb 19, a legidősebb 64 éves. Egyiküket állítólag valamilyen kapcsolat fűzte az öt éve a madridi Atocha pályaudvaron elkövetett pusztító robbantássorozat egyik tetteséhez, aki életét vesztette az elővárosi vonatok ellen végrehajtott, több mint 190 halálos áldozatot követelő merényletben.

Szerda éjjel névtelen bejelentés érkezett az amszterdami rendőrségre, amely szerint három férfi robbanóanyagot készül elhelyezni több üzletben a város délkeleti részén. Az érintett kerületet zömmel bevándorlók lakják, de ott található több nagyáruház, például egy IKEA, továbbá egy mozi és nem utolsósorban az Ajax futballcsapat stadionja, az Amsterdam ArenA.

A rendőrség csütörtök hajnalban lezárta a stadion melletti bevásárlóutcát – ahol nagyjából 30 nagyáruház sorakozik, többek között egy Decathlon sportbolt és egy Mediamarkt műszaki áruház -, és az IKEA áruházat is. Több házkutatást tartottak. A nyomozás kiterjed a szomszédos Belgiumra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik