Nagyvilág

Fordulat a német ámokfutó ügyében

Cáfolta a baden-württembergi rendőrség szóvivője pénteken azt az előző napi értesülést, amely szerint a winnendeni ámokfutó merénylő az interneten előre jelezte volna tettének tervezett elkövetését.

A 17 éves ámokfutó, Tim K. (fotó: MTI/EPA)

A 17 éves ámokfutó, Tim K. (fotó: MTI/EPA)

A baden-württembergi belügyminiszter csütörtökön a nyilvánosság előtt, sajtóértekezleten számolt be arról: a 17 éves Tim Kretschmer komputerén egy állítólagos internetes csevegőszobában olyan üzenetet találtak, amellyel a merénylő világosan jelezte, hogy mire készül. Az internetes üzenet a csütörtöki nap „szenzációja” volt, amely valósággal sokkolta Németországot, s amelyről a pénteki napilapok címoldalukon számoltak be.

Péntek reggelre azonban fordult a kocka, s a waiblingeni rendőrség egyik szóvivője mindent cáfolt, azt hangoztatva, hogy Tim Kretschmer számítógépén semmifajta ilyen internetes üzenetet nem találtak. A tartományi belügyminisztert és a helyi hatóságokat egyaránt rendkívül kínosan érintő ügy egyelőre még tisztázatlan, s nem tudni, hogy a merénylőnek tulajdonított üzenet hogyan kerülhetett az internetre.

A rendőrség szóvivője azt állította, hogy a tervezett vérfürdőt állítólag előre jelző üzenetet két diák is látta, egy bajorországi és egy közép-németországi. Az előbbi állítólag apját is tájékoztatta, de a jelzést nem vették komolyan.

A csütörtöki értesülések még arról szóltak, hogy a merénylő mintegy 7 órával tettének elkövetése előtt az interneten azt írta: elege van a kilátástalan életből. „Mindig ugyanaz történik velem, mindenki kinevet, senki nem ismeri el képességeimet”. Nyomatékosította, hogy „mindezt komolyan gondolja, van fegyvere, s másnap korán reggel felkeresi régi iskoláját”.
Az ügy nyomán Németországban ismét éleződött a vita az internet ellenőrzésének módozatairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik