Nagyvilág

Kártérítésre ítélték Oroszországot

Több mint félmillió eurós kártérítés megfizetésére ítélte Oroszországot csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága Csecsenföldön elkövetett bűntettek miatt.

A bíróság döntése értelmében Moszkvának összesen 531 ezer eurót kell fizetnie 13 eltűnt – és feltételezhetően meggyilkolt – csecsen férfi családtagjainak. Az áldozatoknak 2001 és 2003 között veszett nyoma orosz biztonsági erők csecsenföldi rajtaütései során.

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye betartása felett őrködő testület kimondta: Oroszország a felelős a szóban forgó férfiak eltűnéséért. A családok által bemutatott bizonyítékok alapján az áldozatokat „minden kétséget kizáróan” halottnak lehet tekinteni, mert az orosz hatóságok nem tudták ennek ellenkezőjét bizonyítani. A bírósági határozat szerint Oroszország nem vizsgálta ki megfelelően az áldozatok eltűnésének körülményeit.

Moszkva három hónapon belül fellebbezhet az ítélet ellen, azután a határozat jogerőssé válik, jóllehet az Emberi Jogok Európai Bíróságának nincsenek eszközei az ítéletek kikényszerítésére. Több tucatnyi hasonló, a Csecsenföldön elkövetett bűntettekkel kapcsolatos ügy van még folyamatban a strasbourgi testület előtt. Csecsen áldozatok rokonai javára a bíróság már több alkalommal ítélt meg kártérítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik