Nagyvilág

Hét év az elsüllyedt komp tulajdonosának

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az egyiptomi Fellebbviteli Bíróság szerdán annak a hajónak a tulajdonosát, amely 2006-ban elsüllyedt a Vörös-tengeren. A katasztrófában több mint ezer ember halt meg.

A bíróság két további vádlottat három-három év börtönre ítélt, kettőt pedig felmentett. Mamduh Ismail, a tulajdonos, aki korábban parlamenti képviselő volt, nem jelent meg az ítélethirdetésen.

A férfit 2008 júniusában nem találta bűnösnek az elsőfokú bíróság, ami hatalmas felháborodást váltott ki az áldozatok hozzátartozóiban. Tavaly nyáron csupán a Saint Catherine nevű másik komphajó kapitányát ítélték el, fél év börtönre, mert a vád szerint elmulasztotta, hogy a bajba jutottak segítésére siessen hajójával.

Tűz és víz

A hajó, amelynek fedélzetén csaknem másfél ezer ember volt, 2006. február 3-án süllyedt el a Vörös tengeren. Az al-Szalam Bocaccio 98 nevű hajó Szaud-Arábiából tartott az egyiptomi Safaga kikötőjébe, amikor tűz ütött ki rajta. A lángok nagyon gyorsan elborították a vízi járművet, amely 800 méteres mélységbe merült.

Néhány nappal később tüntetés volt az üzemeltető társaság irodájánál, ahová betört a tömeg. Az embereket az dühítette fel, hogy nem kaptak kielégítő információkat rokonaikról, ráadásul kiderült: a legénység elsőként hagyta el a hajót anélkül, hogy figyelmeztette volna az utasokat a veszélyre. Sőt, a túlélők beszámolója szerint lehetőség lett volna visszafordítani a hajót a közeli szaúdi partokhoz, és akkor talán sokan megmenekültek volna, a személyzet ehelyett folytatta az utat.

Hiányosságok

A vészjelző sem működött, és nem volt elég mentőcsónak, illetve mentőmellény. A hajó legtöbb utasa Szaúd-Arábiában dolgozó egyiptomi, illetve Mekkából visszatérő zarándok volt, zsebükben a családnak félretett keresetükkel.

Ismail, a hajó tulajdonosa állítólag Londonban értesült a szerdai ítéletről. Korábban tagadta, hogy felelős lett volna a katasztrófáért, ami állítása szerint a kapitány hibája miatt következett be. A kapitány azonban meghalt a szerencsétlenségben.

Ha fizet, megmarad a pénze

2006 nyarán egy bírósági döntés nyomán Ismailt kötelezték, hogy fizessen 330 millió egyiptomi fontot, (átszámítva 13 és fél milliárd forintot) abba az alapba, amelyet az áldozatoknak, illetve hozzátartozóiknak hoztak létre. Cserében megszüntették vagyona befagyasztását. 2006-ban az ügyben eljáró parlamenti bizottság a hajót üzemeltető céget tette felelőssé, mert annak ellenére nem vonták ki a forgalomból a hajót, hogy tudták: súlyos hiányosságok, hibák vannak azon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik