Nagyvilág

Engedélyezhetik Verespatakot a románok

Zöldszervezetek és szakértők attól tartanak, hogy az új román kormány a ciántechnológián alapuló verespataki bányaberuházás engedélyezésének folytatásáról dönt márciusban - írja Kolozsvárról keltezett cikkében a Magyar Nemzet.

A lap beszámol arról, hogy március végén Verespatakra látogat Nicolae Nemirschi román környezetvédelmi miniszter. A tárca szóvivője elmondta, hogy a minisztérium új vezetése csak azután nyilvánít véleményt a bánya ügyében, hogy meghallgatta a kanadai-román beruházót, a környezetvédő szervezetek képviselőit és a helyi lakosokat. Elképzelhető, hogy a környezetvédelmi tárca konzultál a beruházást ellenző magyar féllel is.

A cikk szerint romániai civil és környezetvédelmi szervezetek aggódnak amiatt, hogy a decemberben hatalomra került demokrata-liberális-szociáldemokrata nagykoalíció megvétózza a zöldtárca korábbi vezetésének határozatát, és újrakezdik a verespataki bányaépítés engedélyezését. A jóváhagyási folyamat 2007 őszén állt le, amikor Korodi Attila akkori miniszter felfüggesztette a környezeti hatástanulmány engedélyezését, miután a kanadai-román társaság engedélyeit érvénytelenítette a román bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik