Nagyvilág

Rendőrt öltek Észak-Írországban

Rendőrgyilkosság történt hétfő éjjel Észak-Írországban, alig két nappal azután, hogy szélsőséges republikánus fegyveresek két brit katonát megöltek a tartományban.

A rendőrtisztet az északír fővárostól, Belfasttól délre fekvő Armagh grófságban, Craigavon kisváros Lismore Manor nevű katolikus negyedében lőtték agyon.

A gyilkosság áldozatául esett rendőr egy kéttagú járőr tagjaként érkezett a település iskolájához, ahová valamely incidens miatt hívták ki a rendőrséget. A járőrt a már álló rendőrautóban érték a lövések, amelyeket egy üres telekről adtak le.

Az első feltételezések szerint a rendőröket tőrbe csalhatták. Szombat éjjel két brit katonát gyilkoltak meg egy észak-írországi brit támaszpontnál. Ezért az akcióért a katolikus mozgalom fő sodorvonaláról leszakadt, a két éve elért katolikus-protestáns kiegyezést elvető republikánus csoportok egyike, a magát Valódi IRA-nak (Real IRA) nevező szervezet vállalta a felelősséget.

Az első szakértői elemzések szerint valószínűsíthető, hogy a hétfő éjjeli rendőrgyilkosságot is ez a csoport követte el.

A szervezet tagjai – ahogy az elnevezés is jelzi – nem ismerik el az északír katolikusok érdekképviselőjének a legnagyobb ulsteri britellenes katolikus milíciát, az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA), amely évekkel ezelőtt befejezte fegyveres tevékenységét.

Ha valóban ez a csoport áll az újabb gyilkosság mögött, annak súlyos következményei lehetnek az észak-írországi békefolyamatra.

A tartományban – csaknem harminc évi vérontás után – két éve hivatalosan is béke honol. A rendezési folyamat legfőbb eddigi eredményeként – korábban teljesen elképzelhetetlennek tartott koalíciót alkotva – együtt kormányozzák Észak-Írországot a többségi protestáns és a kisebbségi katolikus közösség radikális pártjai.

Sir Hugh Orde, az északír rendőrség főparancsnoka azonban a brit katonák ellen elkövetett szombat éjjeli támadás előtt alig másfél nappal tett közzé figyelmeztetést arról, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben erősödött a szélsőséges csoportok tevékenysége, és komoly a kockázata egy közeljövőbeni terrorcselekménynek.

A terrorveszély erősödését jelezte, hogy néhány hete egy autóba rejtett, 180 kilogrammos pokolgépet találtak és hatástalanítottak a tűzszerészek egy ulsteri kisvárosban.
Észak-Írországban a szombati merénylet volt 1997 óta az első, amelyben brit katonák haltak meg. A két meggyilkolt katona másnap indult volna fél éves afganisztáni bevetésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik