Nagyvilág

Kergemarhakórt kapott egy cseh asszony

Valószínűleg kergemarhakórral fertőződött meg egy hatvanéves asszony Észak-Csehországban - közölte a Prima kereskedelmi televízió kedden.

Az idős nőt a teplicei kórházban ápolják. Az orvosok még vizsgálják, hogyan kaphatta el a fertőzést. Ha beigazolódik a feltételezés, Csehországban ez lesz az első eset, hogy a kergemarhakórt ember is elkapta.

“Vizsgáljuk az eset hátterét. Megpróbáljuk felderíteni a hölgy étkezési szokásait, illetve azt, kivel volt kapcsolatban és hol járt az utóbbi években” – nyilatkozta a televíziónak Josef Trmal, az Ústí régió tisztiorvosi szolgálatának igazgatója.

Az orvosok jelenleg azt feltételezik, hogy a betegség emberi változatának, a Creutzfeldt-Jakob-kórnak egy nemrég felfedezett új fajtájáról lehet szó.

A piacra kerülő marhahúst a cseh hatóságok több éve nagyon szigorú ellenőrzésnek vetik alá, éppen a kergemarhakór veszélye miatt. Az orvosok ezért nem zárják ki, hogy az asszony jóval korábban fertőződhetett meg. A vírus ugyanis akár több évtizedig is lappanghat az ember testében. „Nem kizárható, hogy ezt a fertőzést az érintett a nyolcvanas-kilencvenes években szerezte, amikor a világban egyfajta járvány volt” – állítja a tisztiorvos.

Az asszonyt az év elején a családtagjai vitték kórházba, mert váratlanul és hirtelen rendkívül szenilis lett, s nem tudtak mit kezdeni vele. A vizsgálatok több mint egy hónapig tartottak, míg az orvosok végül azonosították a kórt. “Vannak már bizonyítékaink, de még további vizsgálatokat csinálunk, mert rendkívüli esetről van szó” – közölte Trmal. A páciens felgyógyulására kevés az esély, mert a Creutzfeldt-Jakob-kór ma még nem gyógyítható.

A csehországi állattenyésztő telepeken 2001-ben mutatták ki az első kergemarhakóros fertőzést, s 2007-ig mindig volt évente néhány ilyen eset.

Brit kutatóknak közben egy februári bejelentés szerint sikerült bebizonyítaniuk, hogy a fehérje eredetű Creutzfeld-Jakob-szindróma (CJD) fertőzött vérkészítmény útján is terjedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik