Nagyvilág

Guardian: Amatőr neoliberális a cseh elnök

A The Guardian brit napilap élesen bírálta, "hasznavehetetlennek, amatőrnek, populistának" nevezte keddi kommentárjában Václav Klaus cseh elnököt.

Klaus személye és tevékenysége a legjobb érv arra, hogy az Európai Unió ne folytassa a soros elnökség gyakorlatát – írta a kommentátor arra utalva, hogy jelenleg, januártól június végéig Csehország az EU soros elnöke.

“Miközben az utóbbi egy évszázad legsúlyosabb pénzügyi válsága dúl, Klaus leszólta, felelőtlen protekcionizmusnak nevezte az európai bankoknak nyújtott mentőcsomagokat. Miközben egyre világosabban látszik, hogy a tudósok alábecsülték a klímaváltozás horderejét, Klaus azt mondta a jelenséget tagadók hét végi konferenciáján, hogy Európa túl pesszimista, rémeket lát” – írta a brit lap A hasznavehetetlen cseh című kommentárjában.

“Ha ilyen a vezető, az EU forgószéke nem foroghat eléggé gyorsan. Akkor még mindig jobb, ha állandó EU-elnökünk van. Az EU nem engedheti meg magának az amatőrség luxusát, nem is szólva a Klaushoz hasonló populista, euroszkeptikus neoliberálisokról” – olvasható a The Guardianben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik