Nagyvilág

Biden közös afganisztáni stratégiát eröltet

Közös afganisztáni stratégia kialakítására szólította fel kedden a NATO-tagországokat Joe Biden amerikai alelnök.

A szövetségesek állandó nagyköveteinek brüsszeli találkozóján felszólalva Biden arra figyelmeztetett, hogy a romló afganisztáni helyzet valamennyi NATO-tagállamra, de más országokra is veszélyt jelent. A szélsőséges fegyveresek új erőt gyűjtenek Afganisztánban és Pakisztánban, és ez újabb támadásokkal fenyegeti a nyugati világot is – vélte az amerikai alelnök. Ugyanazokról a hegyekről van szó, ahonnan a szeptember 11-i támadásokat is kitervelték – tette hozzá, az amerikai célpontok ellen 2001-ben végrehajtott, nagyon sok halálos áldozattal járó merényletekre utalva.

Mint mondta, nem várnak többet, mint hogy mindenki tartsa be korábbi vállalásait. Biden NATO-látogatása Hillary Clinton külügyminiszter múlt heti brüsszeli útját követi, és előkészíti Barack Obama elnök részvételét a jövő hónap elején Strasbourgban és Kehlben tartandó csúcstalálkozón. Az amerikai alelnök Brüsszelben Javier Solanával, az európai uniós tagországok közös kül- és biztonságpolitikai képviselőjével is találkozik. A spanyol politikus a madridi rádiónak nyilatkozva ezt megelőzően arról beszélt, hogy az EU nem kívánja emelni katonai hozzájárulását az afganisztáni műveletekhez, ugyanakkor a polgári feladatokban, például az újjáépítésben az eddigieknél nagyobb részt vállalhat.

– Az afganisztáni helyzet nem fog megoldódni pusztán katonai úton – hangoztatta Solana -, sokkal többet kellene dolgozni a politikai problémákon is. Biden jelezte, hogy európai útjának elsődleges célja a szövetségesek terveinek meghallgatása. Utalt arra, hogy amennyiben “nem jönne létre összetartás”, “hihetetlenül nehezebbé” válna megbirkózni a tagállamok előtt álló közös kihívásokkal. Obama elnök már bejelentette, hogy még az áprilisi NATO-csúcs előtt ismerteti az Egyesült Államok Afganisztán-politikájának új elemeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik