Nagyvilág

Kutatható az embrionális őssejt

Az Egyesült Államokban ismét támogatják az embrionális őssejtkutatást. George W. Bush még keresztényi megfontolásokból nem engedte az őssejtkutatás központi támogatását.

Barack Obama hétfőn bejelenti az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozására vonatkozó tilalmat – mondták el az amerikai elnök tanácsadói. Obama 120 napos határidőt fog szabni az országos egészségügyi intézetnek arra, hogy kidolgozzák az őssejtkutatás szövetségi költségvetésből való finanszírozásának jövőbeli szabályait.

A tudomány az őssejtkutatástól remél áttörést egyes súlyos betegségek gyógyításában. Az egynapos embrióból kinyert őssejtek gyakorlatilag nem halnak el, s bármilyen sejt kifejlődhet belőlük. Felhasználhatják őket többek között a gerincvelő pótlására, Parkinson-kórban szenvedők agysejtjeinek regenerálására vagy fiatalkori cukorbetegség ellen.

Az előző elnök, George Bush 2001-ben – részben konzervatív keresztény támogatói felé tett gesztusként – úgy rendelkezett: nem lehet központilag támogatni az embrionális őssejtkutatásokat. Azt szorgalmazta, hogy a tudósok az őssejtek kinyerésére keressenek olyan új módszereket, amelyekkel nem tesznek kárt embriókban.

Az elmúlt nyolc évben tehát az Egyesült Államokban a központi költségvetésből nem lehetett forrást szerezni olyan őssejtekkel való kutatáshoz, amelyeket embrióból nyertek ki, Barack Obama ezen változtat az elnökválasztási kampányban tett ígéretének megfelelően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik