Nagyvilág

Bekérették az ukrán nagykövetet

A Külügyminisztérium megdöbbentőnek és felháborítónak tartja a vereckei honfoglalási emlékmű megrongálását, az ügyben a minisztériumba kérették az ukrán nagykövetet is.

“A Külügyminisztérium megdöbbenéssel és felháborodással értesült a vereckei magyar honfoglalási emlékművet ért támadásról, amely jelentős károkat okozott” – hangsúlyozta Szelestey Lajos külügyi szóvivő hétfői közleményében. A külügyi szóvivő szerint az emlékműre festett feliratok és önkényuralmi jelképek olyan szélsőséges elkövetőket sejtetnek a háttérben, akik meg akarják zavarni a két nép között jó kapcsolatokat.

A Külügyminisztérium elvárja az ukrán hatóságoktól, hogy tegyenek meg mindent az elkövetők kézre kerítéséért és példás megbüntetéséért. A magyar fél szorgalmazza, hogy ukrán állami hozzájárulással haladéktalanul induljon meg az emlékmű helyreállítása. Egyben kéri, hogy az ukrán hatóságok tegyenek meg minden szükséges intézkedést azért, hogy a jövőben hasonló atrocitások ne fordulhassanak elő. A Külügyminisztérium államtitkára hétfőn hivatalába kérette Dmitro Tkacs budapesti ukrán nagykövetet is az ügyben.

Kirándulók még vasárnap értesítették az ungvári magyar főkonzulátust arról, hogy ismeretlenek súlyosan megrongálták a vereckei honfoglalási emlékművet. A tettesek leverték az emlékmű két alsó tömbjének kőburkolatát, megbontották a sarkait. Ugyancsak megrongálták az emlékjel fekete gránitból készült, kocka alakú oltárkövét, amelynek letörték a sarkait és részben az éleit.

Az emlékmű északi oldalára a rongálók “Budapest, gyakorolj bűnbánatot Kárpát-Ukrajnáért!”, a nyugati oldalára pedig a “Dicsőség Ukrajnának!” feliratot mázolták fel kék-sárga ukrán nemzeti színekkel. Az emlékmű tömbjeire kék-sárga horogkereszteket pingáltak, az oltárkő keresztje mellé pedig az ukrán címert festették. Az emlékjel déli oldalára az “1939. III.15.” feliratot, azaz Kárpát-Ukrajna magyar királyi honvédség általi elfoglalásának dátumát írták.

A területileg illetékes volóci járási rendőrség helyszínen tartózkodó nyomozócsoportjának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy egyelőre nem tudták megállapítani, mikor történhetett az emlékműrongálás, és nyomokat sem sikerült rögzíteniük az éjszaka lehullott nagy mennyiségű hó miatt.

Az emlékmű megrongálását az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) is elítélte. A múlt év júliusában felavatott emlékmű megrongálása egybeesik azzal a kárpátaljai rendezvénysorozattal, amely napok óta tart Kárpát-Ukrajna önálló államként történt kikiáltásának 70. évfordulója alkalmából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik