Nagyvilág

Terrortámadás Írországban

Az utóbbi évek legsúlyosabb terrorcselekménye történt szombat éjjel Észak-Írországban: egy rajtaütés során a brit hadsereg két tagját megölték, négy másikat súlyosan megsebesítettek. A támadást a Valódi Ira vállalta.

A rajtaütést az osztag a Belfasttól 26 kilométerre északra lévő Massereene brit katonai támaszpontján hajtotta végre. A rendőrségi tájékoztatás szerint a tettesek gépkocsival hajtottak a támaszpont bejáratához, és több hosszú géppisztolysorozatot lőttek ki. A két halálos áldozat a brit hadseregben szolgált, de a helyi hatóságok nem közölték, hogy pontosan milyen beosztásban.

(MTI)

(MTI)

A négy súlyos sérült közül kettő szintén a brit fegyveres erők tagja, a másik kettő civil. A támadást a katolikus mozgalom fő sodorvonaláról leszakadt, a két éve elért katolikus-protestáns kiegyezést elvető republikánus csoportok egyike, a magát Valódi IRA-nak (Real IRA) nevező szervezet követte el. A csoport elnevezése jelzi, hogy tagjai nem ismerik el az északír katolikusok érdekképviselőjének a legnagyobb ulsteri britellenes katolikus milíciát, az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA), amely évekkel ezelőtt befejezte tevékenységét.

Az IRA három évtizedes terrorhadjáratát – amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona – az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési egyezség zárta le. A milícia két éve bejelentette, hogy leszerelte fegyverzetét. Észak-Írországban – ahol a brit hadsereg 2007-ben felhagyott a rendszeres utcai járőrözéssel – 1997 óta most először haltak meg brit katonák terrorcselekmény következtében. A legutóbbi terrortámadás – egyben az ulsteri fegyveres konfliktus legvéresebb merénylete – 1998-ban történt Omagh városában, ahol a Valódi IRA gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantott fel, 29 polgári személy életét kioltva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik