Nagyvilág

Katonai lázadás tört ki Madagaszkáron

Lázadás tört ki vasárnap egy fontos madagaszkári katonai támaszponton a főváros közvetlen közelében - jelentette a francia hírügynökség tudósítója.

A katonák közölték, hogy nem engedelmeskednek tovább a rendszer parancsainak, a támaszponthoz vezető utakat eltorlaszolták. Ebben az Antananarivo központjától csak hat kilométerre fekvő táborban a hadsereg „tüdejének” számító adminisztratív és műszaki alakulatok kaptak helyet. Szószólójuk közölte, hogy „nem hallgatnak tovább a feletteseikre, hanem a szívükre hallgatnak”. Őket arra képeztek ki, hogy megvédjék az embereket és a javakat, nem pedig arra, hogy az emberekre lőjenek – tette hozzá.

A hadsereg vezérkari főnöke megpróbálta helyreállítani a rendet, de sikertelenül távozott a támaszpontról. Ezzel egy időben rejtekhelyre vonult a madagaszkári ellenzék vezetője, aki szerint a kormányzat el akarja fojtani a mozgalmukat. A belbiztonsági erők szombat éjjel elfoglalták a politikus saját tévéadóját és rádióját, s emiatt ezek beszüntették az adást. Szóvivője közölte, hogy Andry Rajoelina nem távozott a fővárosból, mert „nem hagyja el a népet”, viszont egy biztonságos helyre vonult. Rajoelina azzal vádolja a kormányzatot, hogy elsikkasztja a közpénzeket, és veszélybe sodorja a demokráciát.

A hatóságok lezárták vasárnap az Antananarivo főterére, az ellenzéki tüntetések hagyományos fő helyszínére vezető utakat. A hatalmi harc januári kirobbanása már 135 ember vesztette életét az Afrika nyugati partjánál fekvő szigetországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik