Nagyvilág

A Hamasz is védi a szudáni elnököt

Kartúmba érkezett pénteken az iráni parlamenti elnök a Hamasz küldöttségével, illetve más palesztin fegyveres szervezetek képviselőivel együtt, hogy támogatásukról biztosítsák a körözött szudáni elnököt.

Ali Laridzsáni a szudáni fővárosba érkezve “sértésnek” nevezte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási parancsát Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni elnök ellen.

Besír ellen a Dárfúrban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt adott ki elfogatóparancsot szerdán az ICC. A nyugat-szudáni térségben dúló polgárháborúnak az ENSZ adatai szerint mostanáig 300 ezer, a szudáni hatóságok szerint tízezer halálos áldozata van, és a harcok miatt 2,7 millióan váltak földönfutóvá.

Laridzsáni azután érkezett Kartúmba, hogy Teheránban gyűlést tartottak iráni tisztségviselők és a Hamász képviselői, illetve támogatói a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista szervezet megerősítéséről.

Kartúm belvárosában pénteken Besír több tucat támogatója menetelt. Zászlókat lengettek, és azt kiáltozták, hogy “vérükkel és lelkükkel” kelnek elnökük védelmére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik