Nagyvilág

Európába jön Obama

Már e hónap végén Európába érkezik Barack Obama amerikai elnök, és a G20-as csúcstalálkozó előtt kétoldalú megbeszéléseket folytat Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozy francia elnökkel.

Obama március 31-én kezdi meg első hivatalos európai látogatását, és így bőven lesz lehetősége kétoldalú tárgyalásokra a vezető ipari országok állam-, és kormányfőivel a G20-csoport április 2-i, londoni értekezlete előtt – közölte a Fehér Ház.

A legfejlettebb ipari államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20 tanácskozásán a gazdasági válság kezelésének lehetőségeiről és a nemzetközi pénzpiacok működésének szabályozásáról lesz szó. Az elnök ezután a NATO fennállásának 60. évfordulóját ünneplő rendezvényeken és az észak-atlanti szervezet értekezletén vesz részt április 3-án és 4-én a franciaországi Strasbourgban, illetve az elzászi nagyvárossal átellenben, a Rajna német oldalán fekvő Kehlben.

Obama európai útjának utolsó állomása Prága, ahová a soros EU-elnök Csehország meghívására utazik, és az uniós tagállamok vezetőivel találkozik majd április 5-én.

A Fehér Ház új lakójának első – februárban lebonyolított – hivatalos külföldi útja a szomszédos Kanadába, az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partneréhez vezetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik