Nagyvilág

Lépnek az oroszok a csillagháborús tervekre

Oroszország műholdelhárító fegyverek fejlesztésén dolgozik és ellenlépéseket tesz, ha bármely ország fegyvert telepít a világűrbe - jelentette ki csütörtökön a fegyveres erők fegyverkezési parancsnoka.

“Rendelkezésünkre állnak a kulcsfontosságú alapelemek arra az esetre, ha valaki fegyvert telepítene a világűrbe” – közölte újságírói kérdésre válaszolva moszkvai sajtótájékoztatóján Vlagyimir Popovkin hadseregtábornok, védelmi miniszterhelyettes. Popovkin, aki korábban az orosz űrerők parancsnoka volt, az amerikai és kínai műholdelhárító fegyverek kikísérletezésével kapcsolatos kérdésre válaszolt.

Az amerikai haditengerészet 2008 februárjában rakétával célba vett és eltalált egy meghibásodott kémműholdat. 2007-ben Kína ballisztikus rakétával megsemmisítette egyik saját műholdját.
Moszkva bírálta az amerikai “csillagháborús” terveket, arra hivatkozva, hogy az új fegyverkezési versenyt idézne elő. Oroszország és Kína nemzetközi megállapodást sürgetett az űrfegyverek tilalmáról, de javaslataikat az Egyesült Államok elutasította.

Az előző amerikai kormányzat rakétavédelmi terve keretében a Pentagon műholdak megsemmisítésére alkalmas rakéták, lézer és más technológiák kifejlesztésén dolgozott.A Bush-kormányzat tervét, hogy rakétavédelmi rendszert telepítsen Csehországba, illetve Lengyelországba, Oroszország hevesen ellenezte, mondván, hogy a lépés a biztonságát fenyegeti.

Barack Obama amerikai elnök jelezte, hogy lemondhat a rakétapajzs kelet-európai telepítéséről, ha Oroszország segít megoldani az iráni atomprogrammal kapcsolatos vitát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik