Nagyvilág

Kormányinduló lesz a Gettómilliomos betétdala

Folytatódik a Gettómilliomos diadalmenete: miközben független film létére átlépte a 200 millió dolláros jegybevételt, az indiai kormánypárt választási kampányindulójának választotta a produkció Oscar-díjas dalát.

Danny Boyle brit filmrendező Mumbaiban 15 millió dollárból (3,8 milliárd forint) forgatott filmje a héten jutott be a 200 millió dolláros (50 milliárd forint) álomhatárt átlépő független produkciók elitklubjába – írta a Variety című szaklap.

Az Amerikai Filmakadémia díjai közül nyolc Oscart besöpört film a keddi boxoffice-listák szerint az észak-amerikai piacon 116 millió dollárt, míg a világ más tájain összesen 96 millió dollárt keresett.
A hatalmas nemzetközi visszhangot kapott produkció, ami nemcsak a szakmai babérokat aratta le, hanem a jelek szerint a közönség szívét is megnyerte, Indiában is népszerű.

Már csak azért is, mert A. R. Rahman az első indiai filmzeneszerző, aki Oscar-díjat kapott munkájáért, ráadásul mindjárt kettőt, hiszen idén ő nyerte a legjobb filmzene és a legjobb filmdal kategóriát.

A Dzsaj Ho (Győzelem) című dal ráadásul úgy tűnik, politikai karriert is befuthat, mivel a BBC értesülése szerint az indiai kormánypárt a jogokat megvásárolva ezt választotta kampányindulónak az április közepétől május közepéig tartó általános választások előtt.

A Kongresszus Párt szóvivője kijelentette: a kormány eredményei megérdemlik az elismerést, és ezt a dal remekül kifejezi.

Egy Reutersnek nyilatkozó ellenzéki politikus szerint viszont épp ellenkező hatása lesz az indulónak: „A dallal biztos a vereség, hiszen minden indiait emlékeztet rá, hogy milliók élnek nyomornegyedekben a Kongresszus Párt politikájának kudarca miatt”.

A népszerű bollywoodi filmdalokat gyakran használják politikai célokra Indiában: a pártok ebben a formában juttatják el üzeneteiket a szavazóknak – emlékeztetett a brit hírszolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik