Nagyvilág

Franciaország szolidáris lesz Kelet-Európával?

Az uniós ügyek francia államtitkára csütörtökön Budapestre utazik, tájékozódni, milyen feltételekkel lehetne az eurócsatlakozás menetrendjét felgyorsítani. Az államtitkár szerint Franciaország bizonyítani fogja szolidaritását a közép-kelet-európai országok iránt.

A gazdasági és pénzügyi válságban, amelyhez szociális válság is társul, semmi nem lenne tragikusabb Európa számára, mint egy új nyugat-keleti megosztottság. Nincs többé olyan, hogy nyugat- és kelet-európai országok, csak európai országok léteznek, és mind egy családba tartoznak, mindnek joga van a szolidaritásra – hangsúlyozta a francia államtitkár, Bruno Le Maire a France 24 francia hírtelevíziónak nyilatkozva, elutazása előtt.

Felgyorsított menetrend

A térségnek nyújtandó közös alap lehetőségét azonban az országok közti különbségekre hivatkozva a francia kormánytag is kizárta, és “egyetlen elképzelhető programnak” azt nevezte, hogy “áttekintjük, a jelenleg az euróövezethez még nem tartozó országok milyen feltételekkel csatlakozhatnának, felgyorsított menetrendben”. Hozzátette: “az eurózóna kiszélesítése Európa feladata”.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mely országokra gondolt, az államtitkár azt válaszolta: “azokra, amelyek megfelelnek minden kritériumnak, mert a szolidaritás mellett felelősnek is kell maradni”.

Be kell tartani a szabályokat

Ha olyan országokat is beengedünk az euróövezetbe, amelyek nem felelnek meg a (maastrichti) kritériumoknak, akkor importáljuk a bizonytalanságot az övezetbe. Fel kell gyorsítani a menetrendet, de a szabályokat és a kritériumokat be kell tartani, meg kell vizsgálni, hogy mely országok érettek már a belépésre – magyarázta Le Maire, majd hozzátette: “máris indulok Budapestre”, majd onnan tovább a többi országba, “megnézni a helyzetet”.

Le Maire szerint elképzelhető, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az euróövezeten kívüli uniós országokat támogassa az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank hitelei mellett, de szerinte az ki kellene zárni, hogy az IMF egy eurózövezeten belüli tagállamnak nyújtson kölcsönt.

Az eurózóna független övezet saját valutával, ráadásul erős valutával, egy olyan pénz, amely számít a világban, ezért az eurózónának teljesen egyedül kell a nehézségeit megoldania – vélekedett a francia államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik