Nagyvilág

Clinton: a Hamasz ismerje el Izraelt

Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere közel-keleti útján Jeruzsálemben kijelentette, hogy az USA nem fog együttműködni palesztin nemzeti egység kormánnyal, ha annak tagja, a Hamasz nem ismeri el Izrael állam létjogosultságát.

A CNN-nek adott interjúban a volt first lady azt is hozzátette, hogy nem érti, milyen párbeszédnek lenne értelme, ha az iszlamista szervezet nem vesz tudomást a nemzetközi szereplők nagy része által elismert alapelvekről Izraellel kapcsolatban. A külügyminiszter úgy véli, a Hamasznak a Palesztin Felszabadítási Szervezet példáját kell követnie, mely beleegyezett az Egyesült Államok, Oroszország, az EU és az ENSZ által kijelölt irányelvekbe, melyeket az Arab Liga is jóváhagyott.

Az interjút megelőzően Clinton a kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahuval tárgyalt. Netanjahu nem támogatja a Palesztin állam létrejöttét, így kérdéses, hogy miniszterelnöksége milyen hatással lesz az amerikai-izraeli együttműködésre, bár annak irányát nem befolyásolhatja. Az amerikai külügyminiszter a tárgyalás után kijelentette, hogy a Palesztin állam létrejötte elkerülhetetlen, és nehéz lenne bármilyen más pozitív végeredménnyel számolni. Clinton hozzátette, hogy ismertetik majd az amerikai álláspontot az új kormánnyal, de az izraeli emberek jövője a demokratikusan megválasztott vezetőik kezében van.

Az amerikai-szír kapcsolatok enyhülésének jeleként az külügyminiszter által megbízott követek utaztak Damaszkuszba kedden. Clinton elmondta, nem szeretne semmilyen következtetéseket levonni, vagy részletekbe menni a két ország közötti viszonyt illetően, a mostani egy diplomáciai akció, melynek célja a kapcsolatteremtés. Hozzátette, az Egyesült Államok aggodalmai Szíriával kapcsolatban nem csökkentek az utóbbi időben.

Iránnal kapcsolatban Clinton elmondta, hogy bármilyen lépést határoz is országa Iránnal szemben, azt csak széles nemzetközi támogatással teszi meg. „El akarjuk érni, hogy Irán véget vessen nukleáris programjának, és a nemzetközi terrorizmus, köztük a Hamasz és a Hezbollah terrorcsoportok támogatásának” – mondta Hilary Rodham Clinton Jeruzsálemben. A kedd esti interjút követően kedden Clinton a Nyugati Partra (Ciszjordánia) utazik, hogy Mahmud Abbasz palesztin elnökkel tárgyaljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik