Nagyvilág

Légi irányítók hibája miatt zuhant le a török gép Amszterdamnál?

Holland légi irányítók hibája okozhatta a múlt héten Amszterdam közelében lezuhant török repülőgép katasztrófáját, amelyben kilencen meghaltak - írja keddi számában egy török lap.

A Yeni Dafak szerint az amszterdami Schipol repülőtér légiirányítói nem tartották be az előírt követési távolságot. A Turkish Airlines járata előtt két perccel egy nagyméretű utasszállító repülőgép – egy Boeing-757 – landolt azon a leszállópályán, amely felé a szerencsétlenül járt török repülő – egy Boeing-737 – tartott.

A szabályok szerint azonban ekkora gépek esetében legalább négy percnek kell eltelnie két leszállás között. Az óriási gép pedig kelthetett olyan erejű légörvényt, amely megzavarta a Boeing-737 landolási manőverét – írja a lap.

A múlt héten szerdán történt baleset óta holland szakértők annyit már megállapítottak, hogy a Turkish Airlines munkatársait nem terheli felelősség a katasztrófáért. Ezt a törökországi sajtó nagy megelégedéssel nyugtázta. “A török pilóták nem hibáztak” – írta például a Cumhuriyet című lap.

Az Isztambulból Amszterdamba tartó gép fedélzetén összesen 135 ember tartózkodott. A baleset következtében kilencen meghaltak, és csaknem százan különböző súlyosságú sérülést szenvedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik