Nagyvilág

Putyin pártja válságban is tarol

Jelentős fölényről számolt be a Kreml-párti Egységes Oroszország párt a vasárnap rendezett helyhatósági választások után, az ellenzéki kommunisták és nacionalisták viszont csalást emlegettek.

Bár hétfőre virradóra még kevés eredmény állt rendelkezésre, Borisz Grizlov, az Egységes Oroszország vezetője úgy nyilatkozott, hogy pártja nagy támogatottságot élvez az Oroszországi Föderációt alkotó régiók közül mind a kilencben, ahol regionális parlamenti választásokat tartottak. Összesen 77 régióban rendeztek helyhatósági választásokat, amelyeken 20 millió választópolgár volt jogosult részt venni.

A hétfőre virradóra közölt választási részeredmények szerint a most újraválasztott regionális parlamentek közül nyolcban az Egységes Oroszország többségbe kerül. Az egyedüli kivételnek a nyenyec autonóm körzet tűnik, ahol a párt a voksoknak mindössze mintegy 33 százalékát szerezte meg. Az Egységes Oroszország a nagyvárosok polgármesteri tisztségeit is megőrizte.

A részeredmények szerint az ellenzéki kommunisták a második helyen végeznek – legjobban a nyenyec körzetben szerepeltek, a voksok csaknem 30 százalékát szerezve meg -, a harmadik helyre pedig a populista, magát ellenzékinek valló Vlagyimir Zsirinovszkij vezette liberális-demokraták futottak be.

Az Egységes Oroszország több mint kétharmados többséggel bír a szövetségi parlament alsóházában, a dumában, s a gazdasági-pénzügyi világválság tavaly őszi kitörése óta ez volt az első választási megmérettetése. A válság hatására milliók veszítették el állásukat, emelkedtek az árak, az orosz nemzeti fizetőeszköz, a rubel árfolyama pedig gyengült az amerikai dollárhoz képest. Mindezzel véget ért az a tíz évig tartó, gazdasági növekedés jellemezte időszak, amely jelentős társadalmi támogatottságot hozott Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfőnek – korábban államfőnek -, és Dmitrij Medvegyev mostani elnöknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik