Nagyvilág

Megegyezett a Gazprom és Ukrajna

Az orosz Gazprom - hétfői bejelentése szerint - megállapodott Ukrajnával, hogy eltekint a bírságtól azért, mert Kijev a szerződöttnél kevesebb gázt importált februárban, azzal a feltétellel, hogy Ukrajna a március 7-i határidő előtt teljes egészében kifizeti a februárban leszállított gázmennyiséget.

A Naftogaz ukrán gázszolgáltató kifizeti azt a 400 millió dollárt, amivel a februári gázszállításokért tartozik az orosz Gazprom gázipari cégnek – jelentette be már pénteken az ukrán vállalat sajtószóvivője. Valentyin Zemljanszkij az mondta, hogy a szükséges pénzforrás már rendelkezésre áll hrivnyában, és folyik az ukrán nemzeti valuta átváltása devizára. Egy másik ukrán illetékes azt mondta ugyancsak pénteken, hogy az átutalásra a határidő előtt kerül sor.

A Naftogaznak minden szállítási hónapot követő hónap 7. napjáig, vagyis ezúttal március 7-ig kell fizetnie. Csütörtökön a Kommerszant című orosz lap még azt írta, hogy a Gazprom már március 8-án újra beszüntetheti az Ukrajnába irányuló földgázexportot. Ezt azzal indokolta, hogy az ukrán importőr, hogy a Naftogaz még korábban jelezte: problémák lesznek annak a 400 millió dollárnak a kifizetésével, amit a februári szállítások után kell rendeznie március 7-ig.

A közlés a megfigyelők körében aggodalmat keltett, mert január elsején, hasonló helyzetben a Gazprom leállította az ukrajnai gázszállításokat, aminek következtében közel két héten át szüneteltek az európai gázszállítások is.

Andrej Kruglov, a Gazprom gazdasági-pénzügyi osztályának vezetője ennek kapcsán kijelentette: ha a Naftogaz 7-ig nem fizet, 8-án el kell zárni a gázcsapot.

A januári gázválságot követően, a Gazprommal kötött új szerződések értelmében Ukrajnának a beérkezett orosz gáz ellenértékét legkésőbb a megfelelő szállítási hónap vége után hét nappal ki kell egyenlítenie. Ha a Naftogaz késve fizet, akkor a Gazprom később száz százalékos előre fizetést követelhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik