Nagyvilág

Az iszlám bankok lehetnek a válság nyertesei

Az indonéz elnök felszólította az iszlám világ bankjait, hogy vállaljanak vezető szerepet a válságban vergődő világgazdaságban.

Itt az idő, hogy a muzulmán világ bankjai “misszionáriusi” feladatot lássanak el Nyugaton – fogalmazott Susilo Babang Yudhoyono indonéz elnök az Iszlám Világgazdasági Fórum megnyitóján Jakartában.

A 38 ország vezetőit és üzletembereit felvonultató tanácskozáson a lassuló gazdaságra adandó választ, az energia-és élelmiszerbiztonságot vitatják meg – írja a BBC. Az iszlám pénzintézetek nem rendelkeztek jelentős mennyiségű kockázatos befektetéssel, ezért a válság is kevésbé érintette őket.

A muzulmán törvények szerint működő bankok kamatai és kreditkockázata méltányosabb a tradicionális bankokkal összehasonlítva. Az iszlám világban működő bankok ráadásul kevésbé profitorientáltak és jobban alkalmazkodnak az adott térségben élők körülményeihez. Az iszlám pénzügyi termékek iránt egyre nagyobb a kereslet a muzulmán világban, az indonéz elnök szerint pedig immár a nyugati világ is hajlandó arra, hogy tanuljon tőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik