Nagyvilág

Orbán tanácsokat adott Merkelnek

A közép-európai térség megsegítésére, illetve problémáinak megoldására tett javaslatokat Angela Merkel kancellárnak pénteken Berlinben Orbán Viktor.

Angela Merkel a kancellári hivatalban csaknem egyórás találkozó keretében fogadta a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnökét.
Orbán Viktor – aki a Konrad Adenauer Alapítvány meghívására tartózkodik a német fővárosban – a kancellár előtt hangsúlyozta: amennyiben ezek a javaslatok megkapják a szükséges támogatást Európában, akkor azok kisegíthetik a közép-európai országokat.

Az anyabankok felelősségét hangsúlyozta

Orbán Viktor magyar újságírókat tájékoztatva elmondta: első javaslatként indítványozta, hogy a Közép-Európában banktulajdonnal rendelkező anyabankok vállaljanak továbbra is felelősséget a leánybankok működtetéséért, s indítsák újra a közép-európai hitelezést.

Ha ez a hitelezés nem indul újra, akkor a gazdasági visszaesés mértéke Közép-Európában sokkal nagyobb lesz annál, mint azt bárki gondolná. Később sokkal nehezebb lesz újraindítani a közép-európai gazdaságokat, ezért nem szabad megengedni azt, hogy leálljanak – fogalmazott Orbán Viktor, utalva arra, hogy a közép-európai bankrendszer – beleértve a magyar bankrendszert – nyolcvan százalék fölötti mértékben külföldi anyabankok leánybankjainak a tulajdonában van.

Mindez nemcsak lehetőséggel jár, hanem felelősséggel is – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy ezeket a leánybankokat működtetni kell.

350 milliárdos csomag kéne

A legnagyobb magyar ellenzéki párt vezetője szerint olyan megoldás kell, hogy a közép-európai leánybankok az anyabankoktól, illetve egy európai uniós csomagból kapjanak forrásokat.

“Becslésünk szerint körülbelül 350 milliárd dollárnyi csomagra van szükség ahhoz, hogy a közép-európai pénzintézetek ismét működésbe léphessenek, s a közép-európai gazdaságok ne bénuljanak meg” – tájékoztatta az újságírókat Orbán Viktor, hangoztatva, hogy ez a becslés egybeesik a német becslésekkel is.

“Egy ilyen csomagra mindenképp szükség lesz” – fűzte hozzá, utalva arra, hogy az eddig felkínált összegek jelentős mértékben elmaradnak a közép-európai térség tényleges szükségleteitől. A Fidesz elnöke szerint egyébként 350 milliárd dolláros csomagon – a bankrendszer működésbe hozásán – túl a közép-európai reálgazdaságok finanszírozására is szükség lesz.

Orbán esélyegyenlőséget akar

Orbán Viktor elmondta: a kancellárnak javasolta azt is, hogy szűnjön meg az a különbségtétel az Európai Központi Banknál, amely ma tapasztalható. Ez ugyanis nem teszi lehetővé, hogy az euróövezeten kívüli országok bankjai az eurótérséghez tartozó bankokkal azonos feltételek mellett juthassanak euróhoz. Ez a pénzügyi diszkrimináció Közép-Európa számára rendkívül hátrányos, és meg kell szüntetni – jelentette ki.

Orbán Viktor és Angela Merkel (Fotó: MTI)

Orbán Viktor és Angela Merkel (Fotó: MTI)

A kancellárnak a Fidesz elnöke indítványozta azt is, hogy a külföldi működőtőke beruházások ne álljanak le, és ne alakuljon ki egy iparvédő gondolkodás. Ez ugyanis lehetetlenné tenné, hogy a közép-európai nagy üzemek a versenyképesnek ítélt területeken – köztük Magyarország egyes részeiben is – beruházásokat valósítsanak meg.

Orbán Viktor ebből a szempontból jelképesnek és nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a Mercedes mostanáig kitartott a korábban elhatározott kecskeméti beruházása mellett. “Ilyen külföldi tőkeberuházások nélkül sem tudjuk majd újra növekvő pályára állítani a magyar gazdaságot” – utalt rá Orbán Viktor.

Az unió központi kérdésként kezeli

“Számomra az derült ki a kancellárasszony gondolataiból, hogy az Európai Unió immár a megoldandó feladatok középpontjába helyezte a közép-európai helyzetet, a térségben kibontakozó mély válságot, s ennek megfelelő súllyal próbálja azt kezelni” – foglalta össze – részletek említése nélkül – Angela Merkel reagálását az általa felvetett javaslatokra Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke elmondta: Merkel kancellárral – aki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is – eszmecserét folytattak a két párt választási esélyeiről, beleértve a magyarországi és a németországi, valamint az európai parlamenti választásokat. “Sok szerencsét kívántam a kancellárnak” – jelentette ki Orbán Viktor.

Azt a reményt fogalmazta meg, hogy a CDU győzni fog az őszi választásokon. “Miután ugyanahhoz a pártcsaládhoz tartozunk, ezt személyes érdekekből is kívánjuk német barátainknak” – fűzte hozzá, úgy értékelve: vissza nem térő esély Közép-Európa számára, hogy egy olyan kancellárja van Németországnak, aki maga is a keleti blokkból – azaz az egykori NDK-ból -származik. “Ennek az értéke Közép-Európa számára felbecsülhetetlen” – jelentette ki Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik