Nagyvilág

Készül az RMDSZ EP-listája

Legkésőbb április harmadikáig összeáll az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közös listája az európai parlamenti választásokra – írja a Krónika című erdélyi napilap.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke közölte: az EMNT vezetőivel úgy döntöttek, mindkét szervezet március közepéig fogadja a jelentkezéseket, a közös lista összetételéről pedig ezután döntenek.

A megmérettetésen való részvételhez szükséges 200 ezer aláírást a két szervezet közösen fogja összegyűjteni – írja a Krónika. Kelemen Hunor szerint a kormány a jövő héten fogadja el majd azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel módosítják a hatályban lévő, EP-választások lebonyolítására vonatkozó szabályzat néhány rendeletét. Jövő héten döntenek a választások pontos időpontjáról is.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke reagálni kívánt Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökének nyilatkozataira, aki az elmúlt napokban bírálta az RMDSZ és az EMNT közeledését. „Egy évvel korábban, a parlamenti választásokat megelőzően az RMDSZ legalább annyira komoly ajánlatot tett az MPP-nek, mint most az EMNT-nek. Ha Szász Jenő elfogadta volna az ajánlatunkat, a polgári pártnak ma legalább három parlamenti képviselője lehetne – ezen kellene szerintem elgondolkodnia a pártelnöknek.

Nem értjük a napokban megfogalmazott kritikákat, már csak azért sem, mert az MPP többször is hangoztatta már: nincs fontosabb az összefogásnál” – fogalmazott Kelemen Hunor. Hangsúlyozta, a számít arra, hogy az RMDSZ és az EMNT közös választási ajánlatával a Magyar Polgári Párt szavazóit is meg tudják szólítani a májusban zajló egyhónapos kampány ideje alatt.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, kongresszusi biztos ugyanazon a sajtótájékoztatón bejelentette, a szövetség kilencedik kongresszusát április 25-én, Kolozsváron tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik