Nagyvilág

Felgyújtottak négy svéd szupermarketet

Ismeretlen tettesek három szupermarketet felgyújtottak, és egy negyediket is megtámadtak a Stockholm közelében lévő Södertalje városában - közölte a svéd rendőrség.

A nyomozók még nem gyanúsítanak senkit sem, de úgy vélik, hogy egy Egyesült Államok-ellenes csoport tagjai lehettek az elkövetők. A támadások ugyanis svéd tulajdonban lévő, de amerikai árukat értékesítő bevásárlóközpontok ellen irányultak. Három szupermarket épületében károk keletkeztek, a negyedikben nem, és sérültje sincs a gyújtogatásoknak. Svédországban egy magát Globális Intifádának nevező csoport hajtott végre a múltban a mostanihoz hasonló bűncselekményeket, és buzdított embereket arra, hogy csapjanak le amerikai árucikkeket forgalmazó üzletekre.

A Globális Intifáda vállalta magára 2005-ben a stockholmi orosz és dán nagykövetség elleni támadásokat, amelyek során több gépkocsit felgyújtottak. A szervezet több olyan baloldali csoport hálózataként határozza meg magát, amelynek célja a kapitalizmus megdöntése. A 80 ezer lakosú Södertalje egyebek között arról is ismert, hogy több iraki menekültet fogadott be, mint az Egyesült Államok és Kanada együttvéve. 2000 óta mintegy 6 ezer iraki talált menedékre a városban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik