Nagyvilág

Obama: Amerika erősebb lesz, mint valaha

Az Egyesült Államok nehéz időket él át, de fel fog épülni a gazdasági válságból, és erősebb lesz, mint valaha - ezt a kettős üzenetet fogalmazta meg Barack Obama amerikai elnök első országos helyzetértékelő beszédében helyi idő szerint kedd este a washingtoni kongresszus két házának összevont ülésén.

“Bár a gazdaság meggyengülhetett, hitünk megrendülhetett, nehéz időket, bizonytalanságot élünk át, ma este azt akarom, hogy minden amerikai tudja: újjáépülünk, felépülünk” – fogalmazott őszinte, ugyanakkor bizakodó hangnemben az öt hete hivatalba lépett Obama. A második világháború óta létező hagyomány szerint az amerikai elnökök a beiktatás utáni hetekben nagyívű beszédet intéznek az országhoz.

Obama biztosította az amerikaiakat: a gazdasági nehézségek nem gátolják meg abban, hogy elérje hosszú távú céljait, közöttük az egészségügyi és az oktatási reform végrehajtását, alternatív energiaforrások fejlesztését. Összefogásra, a kihívásokkal való bátor szembenézésre és a jövő érdekében történő felelősségvállalásra hívta fel az országot.

Beszédét többször álló tapssal szakította meg a törvényhozás. Obama eddigi elnöki működését a The New York Times/CBS News aznap ismertetett felmérése szerint az amerikaiak 63 százaléka helyesli, ez 10 ponttal magasabb, mint amennyit George Bush vagy Bill Clinton kapott elnöksége elején.
Obama leszögezte, kormánya gyors és határozott lépéseket tesz a válság megoldására, kiemelte a jegybank szerepét betöltő Fed lépéseit a fogyasztói hiteláramlás felélesztésére. Beszélt a gazdasági ösztönző csomagról, a bankok és a jelzálogválság folytán bajba került háztulajdonosok megmentéséről, valamint az 1,3 billió dolláros államháztartási hiány lefaragásáról. Ez utóbbit a felére tervezi csökkenteni 2013-ra, mint mondta, a költségvetést sorról sorra átnézik a pazarló és haszontalan programok megszüntetése érdekében.

Közvetve többször bírálta elődje politikáját. Leszögezte, “felelősséggel befejezi” az iraki háborút, megszünteti a gazdagoknak nyújtott adócsökkentéseket, véget vet a tékozló költekezésnek, a szabályozási hézagoknak és a hosszú távú pénzügyi tervezés hiányának. Újfent kifejtette: az országnak az ideológiai ellentéteket félretéve kell megbirkóznia a nehéz időkkel. Azt mondta, kormányának gazdálkodása nem fog megoldani minden problémát, a demokratáknak és a republikánusoknak is áldozatokat kell hozniuk. Azt is közölte, országa együttműködik a vezető gazdaságok G20-as csoportjával a protekcionista kereskedelmi politika terjedésének megelőzésére.

Obama 50 perces beszédében azt is leszögezte, az Egyesült Államok szakít a terroristagyanús személyek vallatásával kapcsolatos Bush-politikával, “az Egyesült Államok nem alkalmaz kínzást”. A fogságban levő terroristák ügyében gyors és határozott igazságszolgáltatást sürgetett. A guantánamói börtöntábor bezárása erősebbé fogja tenni Amerikát – fogalmazott.

A Republikánus Párt nevében, Obama beszéde után mondott tévés válaszában Bobby Jindal louisianai kormányzó azt mondta: azok, akik túlélték a Katrina hurrikánt, kételkednek abban, hogy a kormány képes megmenteni Amerikát a gazdasági viharoktól. A karizmatikus Jindal, a republikánusok új sztárja, aki a 2012-es elnökválasztáson Obama kihívója lehet – egyébként ő az első indiai amerikai, egyben legfiatalabb, 37 éves kormányzó – azt mondta: pártja kész együttműködni az elnökkel a gazdasági válság leküzdésében, de Obama kilábalási terve csak növeli az állam szerepét, az adókat, és adóssággal terheli meg a jövőbeni nemzedékeket. Felelőtlenséggel vádolta meg a demokratákat az óriási költekezéseket előirányzó ösztönző csomag elfogadása miatt. Kijelentette, hogy a republikánusok elvesztették az amerikaiak bizalmát, de annak visszaszerzésére törekednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik