Nagyvilág

Miniszterelnököt váltana a britek kétharmada

A brit választók csaknem kétharmada szerint jobban járna a kormányzó Munkáspárt Gordon Brown miniszterelnök leváltásával.

A The Guardian – a legnagyobb baloldali brit napilap – megbízásából készült, kedden közzétett havi közvélemény-kutatás azt mutatta ki, hogy stabil az ellenzéki Konzervatív Párt népszerűségi előnye: a torykra jelenleg a választók 42 százaléka voksolna, az 1997 óta hatalmon lévő Munkáspárt támogatottsága 30 százalékos.

A Nagy-Britanniát szorító súlyos recesszió közepette sem nőtt azonban a jobboldali előny: a februári felmérés szerint mindkét nagy párt tábora két-két százalékponttal csökkent az elmúlt egy hónapban.

Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy a Labour a következő választáson Brownnal vagy nélküle vonzana-e több szavazót, a válaszadók 63 százaléka vélekedett úgy, hogy a brit baloldal legnagyobb politikai ereje más vezetővel jobb eredményt érne el.

Még a Munkáspárt híveinek körében is kisebbségben vannak a kormányfő támogatói: e szavazói kör 45 százaléka marasztalná Brownt, és 49 százalék szeretne mást a párt élére.

Brown 2007 nyara – elődje, Tony Blair távozása – óta áll a Munkáspárt és a kormány élén, és a váltás óta a Labour több helyhatósági, illetve időközi parlamenti választáson is súlyos vereséget szenvedett. A párt a tavaly tavasszal megtartott angol-walesi önkormányzati választásokon – nyolc év után – a londoni polgármesteri tisztséget is elvesztette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik