Nagyvilág

Több mint két órát tárgyalt Netanjahu és Livni

Egy közös koalíció lehetőségéről tárgyalt egymással vasárnap este Jeruzsálemben a kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu és kampánybeli fő vetélytársa, Cipi Livni, egyelőre eredmény nélkül.

A kijelölt miniszterelnök derűlátóan nyilatkozott több mint két órás, röviddel éjfél előtt véget ért megbeszélésük után. Mint mondta, ő és Livni számos dologban egyetértenek egymással, s kellő jó szándékkal rendezni lehet a fennálló nézetkülönbségeket is. Cipi Livni a maga részéről megjegyezte: a palesztin kérdésben továbbra sincsenek közös nevezőn.

A két politikus megállapodott abban, hogy folytatják a tárgyalásokat. Netanjahu hétfőn a Munkapárt vezetőjével, Ehud Barak eddigi védelmi miniszterrel ül le egyeztetni a kormányalakításról.

Amennyiben Netanjahunak sikerülne egy centrum felé nyitott kabinetet létrehoznia, nem válna a szélsőjobboldal túszává. Ezáltal olyan pragmatikus politikát folytathatna, amellyel elkerülhetné az összeütközéseket a közel-keleti békefolyamatot felújítani kívánó Egyesült Államokkal. Livni még a vasárnapi egyeztetést megelőzően úgy nyilatkozott: nem zárja ki, hogy koalícióra lépjen Netanjahuval, az azonban, hogy a Likudot támogató jobboldali pártokkal is szövetségre lépjen, “a Kadima választóinak elárulását” jelenthetné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik