Nagyvilág

Letartóztatások a kairói robbantások után

Az al-Dzsazíra tévécsatorna információi szerint nem sokkal a vasárnap esti robbantásokat követően három személyt (két férfit és egy nőt) letartóztatott az egyiptomi rendőrség.

Az al-Huszein mecsetnél található bazárnegyed és kávézósor közelében lévő egyik kőpad alá helyezték a robbanószerkezetetet – közölte hétfő reggel az egyiptomi belügyminisztérium. Az egyiptomi hírügynökségek korábban még azt közölték, hogy az al-Huszein mecset melletti al-Huszein Hotel tetőteraszáról dobták a kézigránátokat a teázgató turisták közé.

Az első robbantásban – amelyet a turisták körében népszerű negyedben, a Khan el-Khalili bazárnál követtek el – egy 17 éves francia lány meghalt, és 23-an (köztük német, francia, szaúdi és egyiptomi állampolgárságúak) megsebesültek. A rendőrök – nem sokkal az első robbantás után – egy második robbanószerkezetet is találtak, melyet 40-45 perccel később megsemmisítette. A második robbanásban senki sem sérült meg, mivel a rendőrség evakuálta a területet.

(fotó: EPA)

Turisták és helyiek között robbantottak

(fotó: EPA) – KÉPGALÉRIA!


Az al-Dzsazíra tévécsatornának nyilatkozó közel-keleti szakértők szerint a merénylet mögött, amelyet valószínűleg egy egyiptomi csoport követett el, Izraelnek az egy hónappal ezelőtti gázai offenzívája állhat a háttérben. Az arab világ ugyanis keményen bírálta Egyiptomot, hogy nem nyitotta meg a Gázai övezetet Egyiptommal összekötő rafahi határátkelőt, és nem segítette kellőképpen a palesztinokat.

A kairói bazár nem először volt terrorista merénylet célpontja: 2005-ben szintén pokolgép robbant a turisták által kedvelt városrészben. Akkor hárman haltak meg (egy amerikai, egy francia turista és egy egyiptomi), valamint tizennyolcan megsebesültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik