Nagyvilág

Kiszabadult az első guantánamói fogoly

Kiszabadult a Kuba szigeti guantánamói börtöntáborból, s még hétfőn visszaérkezik Nagy-Britanniába egy etióp fogoly, aki másfél évtizede menedékjogot kapott a nyugat-európai országban.

A 30 éves férfi, bizonyos Binyam Mohammed csaknem öt évet raboskodott Guantánamón. A gyanú szerint 2001-ben az al-Kaida egyik afganisztáni táborában felkészítették arra, hogy hajtson végre merényleteket az Egyesült Államokban emeletes házak és benzinkutak ellen. Tavaly megszüntették az ellene indított eljárást. Ügyvédei azt mondták, még hétfőn visszaérkezik választott hazájába.

A sovány, szakállas etiópot, aki 2001-ben tért át a muzulmán hitre, 2002 áprilisában fogták el Pakisztánban, Karacsi repülőterén, amint hamis útlevéllel fel akart szállni a londoni járatra. Azt mondta, azért utazott a már akkoriban is feszült térségbe, mert rossz társaságba keveredett Londonban, s ki akart kerülni onnan, tapasztalatot akart szerezni egy muzulmán országban.

Állítása szerint három hónapon át tartották fogva Pakisztánban, s ez idő alatt amerikai és brit kihallgatói kegyetlenül megkínozták, hogy beismerő vallomásra bírják. Ezután Marokkóba vitték. Másfél éven keresztül volt ott, s mint elmondta, ott is megkínozták. Innen 2004 januárjában Afganisztánba hurcolták – állítása szerint itt is éheztették és verték -, végül az év júniusában átszállították Guantánamóra.
Az amerikai hatóságok tagadják a kínzás vádját.

Még két korábbi nagy-britanniai lakos raboskodik Guantánamón. Mindketten a harmincas éveik végén járnak. Egyikük szaúdi születésű, s 2001-ben fogták el Afganisztánban, a másik algériai, őt Pakisztánban vették őrizetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik