Nagyvilág

Új hadművelet indult az al-Kaida ellen

Az Irakban állomásozó amerikai erők és az iraki hadsereg alakulatai új hadműveletet indítottak az ország északi részén fekvő Ninive tartományban, hogy felszámolják a szunnita iszlamista milíciák fegyveres harcának utolsó gócát.

Iraki és amerikai erők péntek óta házakat kutatnak át és gyanúsítottakat vesznek őrizetbe, hogy kézre kerítsék az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat iraki szervezetének fegyvereseit. Miközben országos méretekben számottevően alábbhagyott az erőszak, Ninive változatlanul veszélyes térségnek számít, ott még mindig mindennaposak a robbantásos és más merényletek.

Az “Új remény” fedőnevű hadművelet egyik fő célja, hogy a tartományi kormány elkezdhesse végre azoknak a projekteknek a végrehajtását, amelyek az alapvető közszolgáltatások helyreállítását szolgálják.

Ninive tartományt a kisebbségi kurdok pártjai uralták az utóbbi négy évben, mert a többségi szunnita arab lakosság bojkottálta a 2005-ös választásokat. Az iraki központi hatalom feltételezése szerint ez a helyzet volt a ninivei feszültségek fő oka, az ezzel kapcsolatos elégedetlenséget tudták kihasználni a szélsőségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik